Mina tips på böcker om aktier och investeringar

Här listar jag litteratur som varit till stor inspiration och hjälp för mig som investerare. Jag anser att utan att ta del av den kunskap som finns bland stora investerare men lång erfarenhet är det svårt att få ett samlat grepp om hur investeringar fungerar över tid. Då just erfarenhet är en av nyckelfaktorerna för nå framgång och att få åka snålskjuts på enorma mängd dokumenterade erfarenheter som finns där ute är guld värt. Den litteratur jag listar är mina personliga favoriter och är av varierande svårighetsgrad, allt från total nybörjare och knappt veta vad pengar är till avancerad nivå och kurslitteratur. Jag skriver även om vissa av böcker jag läser som du kan på bloggen under taggen recensioner. 

The Intelligent Investor

The Intelligent Investor av Benjamin Graham

En tidlös klassiker och bibel för värdeinvesterare. Originalförlaga publicerades 1949 och bygger på Graham's filosofie om värdeinvesteringar som grund för långsiktiga strategiska investeringar på marknaden. Den uppdaterade gåvan innehåller kommentarer och analyser av Jason Zweig som är en amerikansk finansjournalist. Boken är extremt detaljerad och lärorik och är en grundplåt för många andra perspektiv och teorier inom ämnet. Den är däremot väldigt tungt skriven och svår att ta sig igenom, mastig är ordet. Graham är många gånger svår att förstå och det är först när man tagit sig igenom boken övergripande en gång som man får perspektiv på många av kapitlen. Boken är mycket läsvärd och har bidragit till citat och beskrivningar av marknadsfenomen som lever än idag. Som nybörjare bör du dock passa dig för att dyka in i detta mästerverk utan lite mer kött på benen. Om man tittar riktigt noga på sidhuvudet syns en kommentar av ingen annan än Mr Warren Buffett, världens mest framgångsrika investerare dags datum, "By far the best book in investing ever written". Kanske inte så konstigt då det är Graham som Buffett gått i skola hos och haft som mentor. Ni hittar boken hos Adlibris.

One up on wall street

One Up On Wall Street av Peter Lynch

Boken har ett övergripande tema att småsparare och vanliga människor sitter på en fördel som professionella investerare saknar. Teorin att dom bästa möjligheterna till bra investeringar kan hittas runt omkring dig i din vardag långt innan de når proffsen. Tanken att du när du shoppar, köper tjänster eller uppmärksammar trender har chansen att snabbt upptäcka bra affärsidéer och bolag bara genom att hålla ögonen öppna. Lynch har en lättsam och bred förhållning till vilka värdepapper du ska investera i, det har skämtats om honom att han har ägt varje värdepapper på börsen minst en gång. Han är en av de i särklass mest framgångsrika investerarna på marknaden då han då han drev fonden Fidelity Magellan mututal fund mellan 1977 och 1990 med en makalös snittavkastning på 29.2% årligen. Boken är väldigt lättsam och enkel att ta till sig. Lynch har en kul jargong och bjuder på en del humor mellan raderna. Koncepten är enkla och tilltalande för en småsparare men samtidigt mycket insiktsfulla. En mycket läsvärd bok på temat värdeinvesteringar. Ni hittar boken hos Adlibris.

The most important thing

The Most Important Thing av Howard marks​

The most important thing är en samling skrifter av Howard Marks från bland annat memos han skickat ut till sina investerare genom åren som aktiv fondförvaltare. Han presenterar kända koncept som "second level thinking", relationen mellan pris och värde samt ett innovativt perspektiv på risk som skiljer sig från populära definitioner. Howard är en av dom författarna som jag lånar tankar av ofta då han beskriver marknaden som en pendel som verkar i cykler. Han fokuserar på värdeinvesteringar och vikten av att ej kunna förutspå marknadens beteende, snarare bör investerare koncentrera sig på historik och nuläge. Detta i kombination av noggrann analys, riskmedvetenhet och att vikta sin portfölj utefter marknadsläget är centrala punkter för Howard. Boken är mycket bra och insiktsfull, den ger en bra genomgång av hur strategier kring defensiva värdeinvesteringar bör implementeras i praktiken. Jag anser boken som ett måste för alla värdeinvesterare för att bättre förstå sig på marknaden som fenomen och i relation till risk. Ni hittar boken hos Adlibris.

Rich dad poor dad

Rich Dad Poor Dad av Robert T. Kiyosaki​

Världens bäst säljande bok inom sitt segment. Robert själv propagerar själv vikten av att lära sig behärska marknadsföring och förmågan att sälja, han understryker att han är en "Bästsäljande författare", inte en "Bästskrivande författare" vilket hjälpt honom att nå framgång. Bokens tema är ett narrativ av Roberts uppväxt på Hawaii där han jämför de finansiella råd han får av sin välutbildade biologiska far kontra de råd han får av sin bästa kompis Mikes lågutbildade men finansiellt mycket framgångsrika far. Genom hela boken ställs under, medel och överklassens perspektiv på finans och privatekonomi mot varandra och vilka effekter de ger över tid. Robert är också en stark advokat för skolreform då han anser att dagens utbildningssystem utlämnar all väsentlig undervisning på området. Boken är väldigt lättläst och grundläggande, Robert har dock intressanta sätt att se på vardaglig ekonomi som inte alltid är intuitiva. Hans kanske mest kontroversiella är att han ser ägande av en bostadsrätt med belåning som en ren skuld, att de ej kan betraktas som en tillgång då det inte genererar ett kassaflöde utan endast utgifter. Boken har även ett övergripande tema där finansiellt lärande aktivt ska appliceras på tillvaron. Tillfällen och tillgångar måste skapas, individen har inte råd att sitta och vänta på att bra investeringar ska trilla ner i knät på dom. Robert har varit en stark inspirationskänsla för mig, bland annat att starta pengadrevet. Ni hittar boken hos Adlibris.

Bli grymt rik på aktier

Bli grymt rik på aktier! av Anders Haskel

En av få svenska böcker som jag rekommenderar, låt inte titeln lura dig, bli grymt rik på aktier är inte en bli rik fort bok. Detta är definitivt en bra nybörjarbok för dig som är helt grön på ämnet och vill ha en snabb grundkurs. Anders går igenom grundläggande principer för investeringar men håller en röd tråd genom boken där han propagerar för långsiktiga investeringar genom enkla principer. Har du läst övriga böcker som rekommenderas här på sidan kommer du känna igen teman mellan raderna. Definitivt ett bra val som första bok på temat investeringar och aktier för dig som saknar tidigare förkunskaper. Ni hittar boken hos Adlibris.

Vägen till din första miljon

Vägen till din första miljon av Tobias Schildfat

Om du är total nybörjare på området investera utan några som helst förkunskaper kan detta vara något för dig. Boken är en grundkurs i privat sparande och något som de flesta av oss har med oss redan. Men jag tycker ändå att boken är läsvärd för dig som är helt ny på ämnet. Tobias utgår från begreppet pengamaskin, hur du som småsparare med enkla medel kan bygga en maskin av dina besparingar som över tid genererar en passiv inkomst. Boken ger även en bra introduktion till investmentbolag och fördelarna av att investera i dessa som alternativ till traditionellt fondsparande. Ni hittar boken hos Adlibris.

Reminiscences of a stock operator

Reminiscences of a stock operator av Edwin Lefevre

Detta guldkorn utkom för första gången 1923 och är en blandning av biografi med inslag av fiktion om den amerikanska investeraren Jesse Lauriston Livermore liv. Även om boken är nästan ett sekel gammal vid det här laget så håller många av principerna fortfarande. Jag tycker den är läsvärd bara utifrån det tidsfönster den erbjuder från författarens uppväxt och hans introduktion till börsen och investeringar. Jag rekommenderar boken för dig som har ett specifikt intresse och som komplement till lite tyngre litteratur. Definitivt ingen bra introduktion till ämnet utan snarare lite krydda. Ni hittar boken hos Adlibris.

The essays of warren buffett

The Essays of Warren Buffett av Lawrence A. Cunningham

 ​

Världens genom tiderna mest framgångsrika investerare Warren Buffetts brev till sitt bolag Berkshire Hathaways aktieägare samlade i en utgåva. Warren har genom åren varit mycket generös med att delge sin investeringsfilosofie till aktieägarna genom bolagets årsredovisningar. Warren och hans kollega Charlie Munger är båda mycket noggranna att ta ansvar utifrån de krav de själva ställer på bolagsledningar vars bolag de väljer att investera i. Detta görs med stor transparens och bra förklaringar till varför bolaget agerar som de gör över tid. Man kan argumentera för att Warren Buffett läses bäst genom någon annans ögon, dock så är de en viss charm att gå direkt till källan. Boken är inget för nybörjaren och kan vara tradig och långtråkigt rent av ibland. Men det finns riktigt mycket bra att lära sig här om man är villig att traggla sig igenom den. Kräver en del förkunskap för att kunna sätta saker i perspektiv. Ni hittar den hos Adlibris.

A Random Walk Down Wall Street av Burton G. Malkiel

 ​

A random walk down wall street känns på något vis som en akademikers hyllning till investeringar. Den elfte upplagan över ett spann på 40 år säger en hel del om vad författaren har för erfarenheter. Professor emeritus i ekonomi på Princeton och otaliga arbetsplatser inom näringslivet gör Malkiel till någon man bör ta på allvar. Han går igenom vad han anser att en genomsnittlig investerare bör fokusera när det kommer till strategi och risk. Han backar upp samtliga råd med forskning på området kryddat med sina egna analyser. En mycket läsvärd bok även om den är rätt torr och tung emellanåt så ger den bra insikter på området, oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. Ni hittar den hos Adlibris.

The little book that beats the market av Joel Greenblatt

 ​

Det som gör den här boken unik i sitt slag är att det är liten, kort och avskalad bok som med hjälp av en enkel formel kvantifierar begreppet värdeinvesteringar. Joel försöker genom att ta själva essensen inom värdeinvesteringar presentera en så enkel metod som möjligt för att tillämpa strategin. Det Joel gör på ett par sidor krävde Benjamin Graham en bra bit över 600 och dessutom sticker han ut hakan och talar redan nu om för dig att du kan tacka honom för alla pengar du kommer tjäna. Joels formel låter dig hitta de bästa bolagen av kombinationen billigt och bra med inbyggd säkerhetsmarginal. Dessutom verkar det funka över tid. Jag rekommenderar boken varmt och den är väldigt nyttig för dig som är nybörjare och som introduktion till värdeinvesteringar. Däremot kan det krävas lite mer erfarenhet för att förstå de uppenbara begränsningarna med konceptet. Och för guds skull köp inte den svenska versionen om du inte vill plågas av Sterners förlags översättning. Ni hittar den hos Adlibris.

Why are we so clueless about the stock market? av Mariusz Skonieczny

 ​

Jag skulle vilja säga att boken hamnar någonstans mitt emellan enkel och medel i svårighetsgrad. Mariusz ambition är att få läsaren införstådd i grunderna för aktieinvesteringar och innehåller mycket bra enkel information om vad som är skillnaden mellan aktier och bolag. Vad är ett bra bolag och hur du på ett enkelt sätt kan resonera när du ska värdera aktier. Boken är rätt kort på strax över 150 sidor och enkelt formulerad. Dock så tycker jag att den tar upp lite för komplexa ämnen ibland för att en total nybörjare ska kunna greppa allt till fullo. Jag önskar dock att jag själv hade läst just den här boken betydligt tidigare än vad jag gjort då den faktiskt har hjälpt mig att förstå vissa enkla aspekter av investeringar på ett nytt sätt. Jag tycker den är så pass bra att jag vill påstå att du som funderar på att börja fördjupa dig bör läsa boken efter att du läst en grundbok på ämnet aktier. Ni hittar den hos Adlibris.

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.