• Pengadrevet

1 Miljon kronor

En av mina målsättningar med mitt sparande och investerande är att jag skulle vilja nå milstolpen 1 miljon kronor. Ett mål jag med stor säkerhet delar med många av er där ute. Frågan är bara hur lång tid det tar och hyr mycket kapital som krävs. För min egen del har jag räknat lite på detta med hjälp av Sparkalkylatorn på Stefan Thelenius blogg som är stapelvara som jag tänkte dela med mig av.


Jag har valt att göra en försiktig beräkning och utan glädjesiffror för att hålla det hela realistiskt men även ta höjd för att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Det är inget FIRE (Financial independence, retire early) koncept här som tydligen blivit populärt bland småsparare då den livsstilen inte lockar mig. Jag vill ha en "normal" vardag, förmodligen jobba fram till pension för att vara sysselsatt men samtidigt påverka min ekonomi. Jag är även ensamstående vilket såklart påverkar min ekonomi. Så jag fyller 33 framåt årsskiftet och det vore ju skönt att spika miljonen innan 40 tänker jag, och då menar jag helt enkelt i värsta fall. Jag väljer att utgå från dessa parametrar:

  • Investering i värdepapper per månad: 5000kr med årlig ökning med 10% för att ta höjd för ökat sparande, stabilare ekonomi och löneförhöjningar etc

  • Ingående värde i portfölj: 50 000kr

  • Ränteläge/inflation: 2 / 2 procent

  • Värdeutveckling: 8 procent (börsens snitt), mitt övergripande mål är såklart att gå bättre över tid

  • Direktavkastning på årsbasis: 2 procent med full återinvestering

Nedan är mitt scenario för att nå 1 miljon kronor innan 40, resultatet kan ni även se här Länk till min rapport.Detta tycker jag är ett mycket realistiskt scenario utifrån min nuvarande ekonomi och sparhorisont för att samtidigt ha en bra vardag i mina mått mätt. Jag hoppas naturligtvis på att jag kan slå den beräkning genom ökad inkomst, ökad sparkvot och framförallt högre avkastning än 8 procent i snitt per år. Sen är jag väl medveten om att de där 8 procenten kanske visar sig gå åt andra hållet istället. Men den dagen den sorgen.


Hur ser eran sparhorisont ut?


/ Investeraren


pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.