• Pengadrevet

A random walk down Wall street


Jag har precis läst klart sista sidan av detta mästerverks elfte upplaga från 2015, originalupplagan släpptes 1973. Burton G. Malkiel är bland annat professor emeritus i ekonomi vid Princeton och har suttit i flertalet styrelser i näringslivet. Killen har vart med i gamet ett bra tag om man säger så och han kan sin skit. Han tar även en tydlig ställning i debatten mellan akademiker och investerare när det kommer till strategi utifrån ett forskningsperspektiv. Det är både lite jobbigt att läsa som investerare samtidigt som det är oerhört viktigt att ta del av perspektiv som motsäger det du själv gör och tror på.

A random walk som begrepp innebär att framtida resultat inte kan förutspås genom historiska resultat, framtiden och dina handlingar blir per definition slumpmässiga. Applicera på aktiemarknaden och investeringar och du får resultatet att det spelar ingen roll vad du gör, du kommer i snitt inte att slå index i alla fall. Malkiel går igenom olika typer av strategier för investeringar och varför de statistiskt inte visat sig prestera bättre än index, inklusive fundamentalanalys som jag själv tillämpar. Det är intressanta perspektiv för de tvingar en att utmana sina egna föreställningar om vad som är möjligt samt värdera sin egen strategi utifrån detta. Jag har läst denna typ av forskning i många böcker och det som slår mig är ofta är det är amerikansk forskning med amerikanska fondförvaltare som urval. Resultatet ger oss således en indikation att på aggregerad nivå så är det väldigt svårt för professionella amerikanska fondförvaltare att slå index. Jag skulle vilja se studier där urvalet representeras av individuella investerare som förvaltar eget kapital om det är några skillnader. Det är nämligen väldigt olika att förvalta sitt eget kapital kontra många miljarder av andras via en fond med regler och riktlinjer för hur pengarna ska investeras. Malkiel är även en stark förespråkare av den effektiva marknadsteorin. Som i väldigt korta drag innebär att samtliga värdepapper i princip alltid är korrekt prissatta, ett resultat av att all information som påverkar dess värdering finns tillgänglig för alla investerare vid varje given tidpunkt. Med det sagt är det viktig information att ta del av och bör tillämpas när vi applicerar och värderar risk på våra investeringar i förhållande till förväntad avkastning. Oavsett hur mycket vi väljer att köpa hans ståndpunkter.

Föga förvånande tycker Malkiel att det absolut bästa rådet man kan ge en investerare är att satsa på breda indexfonder. Gå på så breda index som möjlig för att få en representation av börsen som helhet. Diversifiera genom att välja index dels lokalt i ditt land men även globalt och på tillväxtmarknader. Om du absolut känner att du vill välja dina egna aktier som han såklart själv har stor förståelse för då det finns många skäl till att göra det förutom resultat. Så tycker han att kärnan av din portfölj bör bestå av breda index och sen utöver det väljer du dina egna aktier för att minimera risk.


Jag tycker att boken är mycket bra och läsvärd och kommer hamna under boktips här på pengadrevet. Den är rätt tradig och inte så rolig att läsa emellanåt men den ger bra perspektiv på vad investeringar innebär och vad som är realistiskt att förvänta sig i form av avkastning. Det är även nyttigt att få en akademikers syn på investeringar som motvikt till alla de övriga böcker jag läst som är skrivna av just investerare. Skulle säga att den utifrån typen av råd som ges även är nybörjarvänlig. Den har definitivt fått mig att fundera på om jag inte ska plocka in ett par tre fonder för att ytterligare öka min diversifiering i portföljen.

/ Investeraren

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.