• Pengadrevet

Aktiekunskap avsnitt 1 - Vad är börsen

Jag har nyligen startat en serie inlägg jag kallar Bolag i fokus där jag gör djupare genomgångar och analyser av företag jag tycker är intressanta och som jag håller ögonen på. Detta är ett resultat av att jag tagit till mig den feedback som Google Analytics skvallrat om vad ni läsare tycker om att ta del av. Inläggen är relativt avancerade och det är inte alla som känner att de har grundkunskaperna som krävs för att ta dom till sig. Sen är det såklart inte heller alltid relevant för gemene man.Även om Pengadrevet fokuserar på mindre tillväxtbolag och har fokus på just aktiehandel vill jag att sidan ska innehålla kunskap för alla. Den ska även fungera som inkörsport för nybörjare som söker mer än bara inspiration eller tips på bolag. Jag får dessutom mycket frågor och feedback från personer jag pratar med privat som inte är så insatta på området att bloggar och artiklar ofta är för avancerade för dom, även om det är på grundnivå. Något som säkert bidrar till att jag ser att det är de mer avancerade artiklarna som lockar flest läsare. Jag upplever att jag får positiv feedback på de förklaringar jag erbjuder som svar på deras frågor. Därmed tänker jag skriva en kortare artikelserie om grundläggande kunskaper för att ta sig ut på börsen. Riktigt grundläggande kunskap helt enkelt som jag tycker fyller en funktion att ha tillgänglig här på Pengadrevet. Ett litet moment 22 som jag inser redan nu är att de individer som känner att kunskapen som finns där ute är för svår att ta till sig, ofta även uttrycker att de inte heller har lust eller intresse av att läsa om ämnet. Men det kanske är två sidor av samma mynt, att om artiklarna inte är inbjudande eller lagt sig på rätt nivå sjunker intresset snabbt. Hursomhelst nu drar vi igång mitt bidrag till kunskapsmassan och jag ska försöka hålla det så enkelt det bara går, alltså riktigt enkelt.


Aktiekunskap Del 1 - Vad är börsen? Det första jag vill att du tänker på är Blocket.se, för det är i stora drag vad en börs är fast betydligt mer avancerad och med flera alternativ. Om du köper aktier så köper du direkt av en annan person, juridisk eller vanlig precis som dig och mig. Börsen är med andra ord en marknadsplats där man säljer eller köper något till ett marknadspris, i detta fall aktier. Sen förstår jag att det är lite förvirrande då det finns bara ett Blocket som jag kan syfta på när jag säger just "Blocket", däremot när jag säger börsen kan de ju betyda många olika saker. Det finns alltså flera marknadsplatser som går under namnet Börs, men det finns också andra marknadsplatser som är mindre reglerade eller rent av bara listar bolag för handel. Dessa kallas också slarvigt ofta för Börsen. Eftersom detta är en riktigt grundkurs håller vi det enkelt, och vi använder Sverige som exempel.


Nasdaq, Inc är världens största börsföretag och tillhandahåller handel över hela världen, tänk att de erbjuder Blocket för olika länder i olika former. På dessa börser kan sedan bolag ansluta sig och handlas. Sedan 2006 är den svenska, danska och finska börsen sammanslagna till den Nordiska listan, denna lista är i sin tur uppdelad i tre listor för respektive land. För att göra det ännu krångligare tillkommer även övriga handelsplattformar med färre regleringar som vill sammanföra handlande parter, vi håller oss till de största här.


Nasdaq, Inc


  • Stockholm Large Cap, företag med börsvärde över en miljard euro

  • Stockholm Mid Cap, företag med ett börsvärde mellan 150 miljoner och 1 miljard euro

  • Stockholm Small Cap, företag med ett börsvärde mindre än 150 miljoner euro

  • First North GM (Handelsplattform, ej fullt reglerad marknad för tillväxtbolag)

Börsvärdet för ett bolag är lika med priset på aktien (kursen) multiplicerat med det totala antalet aktier i bolaget. Detta mina damer och herrar är alltså allt det som menas i folkmun med "Börsen". Sen finns det ju hur många plattformar som helst om vi adderar resten av världens börser och handelsplattformar. De aktier du ser mig skriva om här på pengadrevet handlas i regel på small- och mid cap i Sverige.Index som förvirrar men samtidigt klargör


En aspekt till som kan vara lite förvirrande är att när någon säger att börsen har gått upp, eller när media säger att börsen rasade idag x antal procent är att de syftar i regel inte på något av det jag skrivit ovan. De syftar på något som kallas för börsindex och dess värde. Det finns flera index men för att hålla det enkelt så vad som i regel är relevant för 99% av alla nya är ett par stycken.


  • OMX Stockholm 30 (innehåller de 30 mest handlade aktierna på Stockholms tre börslistor)

  • OMX Stockholm GI (innehåller samtliga bolag på Stockholms tre börslistor inklusive återinvesterad utdelning)

När du tittar på nyheterna eller läser en löpsedel eller hör i en podcast att börsen i Sverige har gått upp, ner, kraschat eller vad det nu kan vara så menar man i dagligt tal OMX Stockholm 30. Det är helt enkelt detta index som man följer och hänvisar till när de kommer till Stockholmsbörsens övergripande utveckling. Det är även mot indextyper som dessa som vi investerare hänvisar till när vi säger att vi "slagit index". Eller när jag t.ex. argumenterar för att "börsen har gått upp cirka 8 procent per år i snitt historiskt". Vi tar helt enkelt ett gäng bolag och klumpar ihop dom, följer dess utveckling över tid för att få en måttstock på marknaden i sin helhet och något att jämföra oss med.


Här ser ni "Stockholmsbörsens" utveckling senaste året


Lite exempel på olika index i världenMin portfölj jämfört med just OMX Stockholm GI för den senaste månadenDet finns en bra anledning till varför man vill jämföra sig mot Index. Eftersom att investera i aktier kan ta mycket tid och engagemang vill vi dels ha en gemensam baseline att utgå ifrån. Men det är även viktigt att veta om allt mitt jobb jag lägger ned faktiskt lönar sig jämfört med att stoppa pengarna i en indexfond och sen göra annat vettigt med min tid. Oroa dig inte, vi återkommer till indexfonder i del 2 av aktieskolan då vi ska prata värdepapper.Men hur funkar fonder på börsen undrar du säkert nu nu?


Fonder kan du köpa på flera olika sätt, t.ex. när du väljer din premiepension (oroa dig inte det kommer ett inlägg i serien om pension), tjänstepension eller privata investeringar. Du kan göra det via din bank, en nätmäklare eller direkt hos fondbolaget. Det absolut vanligaste är nog att du köper via din bank eller via en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Mäklarna erbjuder ett stort sortiment av olika fonder från hela världen och från olika fondbolag. Ibland har banker sina egna fondbolag som en del av sin verksamhet vilket gör att du kan hitta fonder med just din banks namn.


Skillnad mot när du köper och säljer aktier på andrahandsmarknaden på börsen så handlar du fonder mot ett bolag som förvaltar pengarna åt dig, du köper helt enkelt andelar i fonden. Förvaltarens jobb är sedan att investera de pengar som alla som valt att köpa fonden för enligt de regler och riktlinjer som gäller för den aktuella fonden. Du som investerare blir rent praktiskt delägare i de underliggande tillgångarna som fonden investerar i, t.ex. en aktiefond som ska efterlikna svenska börsens alla bolag. Då blir du förenklat delägare i alla börsens bolag genom dina andelar i fonden. Men till skillnad mot aktier så är du inte inne och handlar på andrahandsmarknaden med köpare och säljare, du köper andelarna via ett fondbolag som skapar nya andelar när du investerar.


Praktiska exempel för att belysa ovan


För att göra det hela riktigt enkelt tänker jag att vi kikar på en aktie och en fond i Sverige och hur de handlas och existerar på marknaden. Vad aktier och fonder är i detalj går vi inte in på utan nu fokuserar vi på deras roll på börsen.


Volvo B


Den gamla svenska (kinesiska) folkhemsälsklingen och kioskvältaren från Göteborg. Har du mot förmodan levt under en sten så säljer dom Bilar. Jag väljer att visa detta med ett par skärmdumpar från Avanza.


Här är startsidan för Volvos aktie, vi kan här utläsa kursen, hur den presterar i relation till OMX Stockholm 30, orderdjupet (alla annonser av köpare och säljare på blocket) och vilka affärer som gått till avslut.


Här är den mer detaljerade sidan där vi kan se antalet aktier, bolagets börsvärde och på vilken marknad aktien handlas på.


Vill du köpa Volvo B aktier gör du alltså detta t.ex. via en nätmäklare som Avanza, handeln dirigeras automatiskt mot marknaden och listan Large Cap Stockholm på Stockholmsbörsen. Här nedan kan du se de största ägarna i bolaget där du hittar både Investmentbolag, olika fonder och storägaren Geely Holding.SEB Sverige Indexfond


En av de svenska indexfonderna av hög kvalitet som är populär bland oss svenskar. Syftet är att i så hög utsträckning som möjlig följa utvecklingen av indexet SIX Return Index (Typ exakt samma som OMX Stockholm GI ovan fast tillhandahålls av en annan part). Det vill säga de investerar i bolag på hela svenska börsen för att ge dig liknande avkastning i linje med just hela svenska börsen.Ovan ser du grundinformation om fonden som du köper via Avanza av fondförvaltaren SEB som är bankens interna fondförvaltning. Här under ser du exponeringen av, de aktier som fondbolaget köper för att efterliknade just SIX Return Index och ge avkastning i linje med just detta. De tar ut en avgift om 0,27 % på ditt totala innehav för besväret.Jag hoppas att jag lyckats beskriva så enkelt det går vad en börs är och hur den fungerar i praktiken för de flesta av oss. Det finns så klart många mer funktioner och typer av värdepapper du kan handla på en börs men det är överkurs för gemene man.


Nästa del i aktiekunskap kommer gå igenom mer i detalj vilja typer av värdepapper du kan köpa och hur de fungerar./ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.