• Pengadrevet

Bahnhof tågar på

För er som är intresserade så jag använt mig av Bahnhof som exempel under avsnittet av hur jag hittar bolag att investera i där ni får lite bakgrund till dagens inlägg. Sveriges coolaste serverhall med tillhörande bolag har nämligen rapporterat för kvartal tre och satan vad det har varit en nagelbitare.
Den stora avgörande frågan inför rapporten har varit om bolaget skulle släppa en vinstvarning (innebär att bolaget varnar för att deras prognos ej kommer att uppfyllas) eller inte då de i tidigare rapporter kommit in lågt. Detta har varit en följd av ökade kostnader från nätägare vilket sänkt marginalerna för Bahnhof. Bolaget har kompenserat för detta med höjda priser men dessa förväntas inte få full effekt innan 1 september vilket är en bit in i kvartal tre. Ingen vinstvarning kom och de har enligt rapporten inte heller sänkt sina estimat för helåret vilket var nästa knäckfråga. Rapporten verkar ha tagits emot med försiktighet då vi knappt fått någon kursreaktion alls. Förvisso med en bakgrund av det börsrally vi upplevt senaste veckorna då kursen stigit från ca 22 kr till 25 kr. Däremot råder en viss osäkerhet om bolaget kommer klara sina estimat för helåret.


Om ni gillar att kika i bolagsrapporter kan jag rekommendera Bahnhofs och då speciellt VD ordet från Jon Karlung som är ett PR geni. I detta avsnitt går han loss på Microsofts serverhallar och Gävle kommun, han lobbar även för att Post- och Telestyrelsen ska skrotas med en gedigen genomgång om varför. Gränsen mellan genialitet och galenskap är som vanligt hårfin.


Lite sköna nyckeltal för kvartalet

  • Omsättningen uppgick till: 328,2 Mkr (285,3 MSEK)

  • Resultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till: 51,3 Mkr (49,9 MSEK)

  • Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till: 38,7 Mkr (40,2 MSEK)

  • Resultat efter skatt uppgick till: 30,8 Mkr (31,4 MSEK)

  • Resultatet efter skatt per aktie uppgick till: 0,29 SEK (0,29 SEK)

  • Nettomarginal: 11,8% (14,1%)


Ska bli intressant att se hur Bahnhofs kvartal fyra blir och om de klarar sina estimat eller inte. Hur som är jag fortfarande stolt aktieägare i bolaget./ Investeraren

0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.