• Pengadrevet

Beijer Alma har gjort sitt, VBG gör entré

Höstens pågående börsrally klev in i andra andningen efter förra veckans boost med Storbritanniens valresultat och uppskjutna tullar mellan USA och Kina. Precis som börsen har portföljen min gått som tåget vilket innebär att vissa innehav närmar sig gränsen för att jag ska börja fundera på att casha in och placera om.


Ett sånt innehav som idag fick yxan är en av mina industriögonstenar Beijer Alma. Ett bolag jag mer än gärna har i portföljen egentligen, men eftersom jag är i en fas där jag försöker bygga kapital och försöker gå från mindre poster till större väljer jag att sälja av. Nu syns det inte ännu på bilden nedan då notan inte kommit in men jag sålde av idag på 144,60 vilket gett mig en avkastning på strax norr om 20 %. Jag är nöjd med min avkastning så jag säljer av bolaget då det nått sin uppskattade riktkurs runt 145 kr och p/e 19,6 enligt mina konservativa uppskattningar. Jag kan inte motivera att ha kvar bolaget vid dessa värderingar då jag vill realisera och placera pengarna i ett liknande bolag jag bedömer ha större tillväxtpotential kursmässigt framöver. Jag hade dessutom aldrig nyinvesterat i Beijer Alma på dessa nivåer.


Skulle värderingen komma ner i Beijer igen under p/e 15 och allt lika är som idag i bolaget, är de med all säkerhet välkomna in i värmen igen och då med en större post än vad jag hade möjlighet till vid investeringstillfället. Så vad har jag då valt att plocka in i stället som värdig ersättare? Jo det blev ytterligare en lite industripärla i form av Vänersborgs stolthet VBG Group. Nu har jag inte maxat ut ännu utan jag tog en mindre post idag och tänkte se hur kursen utvecklas de närmsta dagarna då den till skillnad från Beijer som rusat upp svajat till och dippat.

VBG klockar in på en värdering runt p/e 13 trots mycket fina siffror vad gäller tillväxt de senaste åren, ni som använder er av mina filter på börsdata kanske har noterat att de ofta dyker upp. Risken finns att de står inför en liten platå det kommande verksamhetsåret vilket inte är mig emot då det ger mig tillfälle att plocka på mig fler aktier om caset utvecklas som jag tror. Jag kommer återkomma till bolaget och göra en ordentlig presentation och motivering till min investering senare i veckan. Så se detta som en liten teaser.


Kom ihåg, pengarna är alltid grönare på andra sidan. Sen är ju det är inte en köprekommendation och allt det där utan läsare uppmanas i vanlig ordning att göra sin egen analys inför eventuella investeringar./ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.