• Pengadrevet

Bolagsspaning med Pengadrevet

Eftersom vi har rett ut att min privatekonomi just nu bogseras in i normviken och det gäller att hålla tungan rätt i mun med investeringar sysselsätter jag mig med klassiskt spaningsarbete. Jag vill identifiera, analysera och göra mig skjutklar på guldkorn att plocka upp om ett läge snabbt dyker upp. När det går fort på börsen och du jobbar med värdeinvesteringar som koncept gäller de att vara förbered och påläst för att våga trycka på köp snabbt som attan. Jag vill vara så pass påläst om ett bolag att jag vet att jag vill vara delägare under vissa premisser, sen bevakar jag kurs och triggers. Ett bra exempel på en sådan process ser ni längre ned där jag handlat Bahnhof.


Ett par screeners från vår vän Börsdata.se där jag numera är Pro medlem och kan gå all in


Bortsett från alla övriga perks med pro medlemskapet är att jag kan se detaljerad historik upp till 20 år. Detta är för mig en trygghet då jag kan se hur bolag har drabbats finansiellt under och efter finanskrisen. Det ger vissa indikationer på hur välskött bolaget är samt hur stabil verksamheten är över tid i olika sammanhang. Nog om det och till spaningarna.


Bahnhof (BAHN B)

Först ut är givetvis min lilla favvo Bahnhof. Nu har jag precis skjutit ut mig då jag anser att aktien med mina mått mätt har gått över gränsen för full värdering och nosar på övervärdering. Även om jag ser bolaget som en slam dunk på lång sikt har jag valt att kliva ur för att omallokera mina vinster. Värdeinvesterare med "buy n hold" ambitioner my ass tänker ni nu, ni har inte fel säger jag. Hur som helst så har Bahnhof en permanent reserverad plats på bevakningslista och jag tar del av all information om bolaget. Dyker det upp läge igen där bolaget kliver under fullvärdering köper jag på mig.Anledningen till min sorti är till stor del baserat på nyckeltalen här under. Bolaget har en top line tillväxt på 15% om året med en snitt EBITA marginal på strax över 12 % på 7 år som ligger i linje med deras nuvarande målsättning. Dock så har de bommat marginalen de senaste 3 kvartalen och över tid så minskar såväl EBITA marginal som OP marginal. Bolaget är starkt beroende av tillväxt top line samtidigt som de försöker bibehålla sina marginaler över tid i dagsläget. Bolaget är därtill relativt törstigt då de görs investeringar för att underhålla och utveckla den befintliga verksamheten men även Elementica projektet som hägrar i slutet av 2020. EPS tillväxten blir därmed lidande och även om jag ser en väldigt ljus framtid i Bahnhof är det helt enkelt inte värt över PE 27,5 med PEG 2,9 i nuvarande situation. Då väger jag in den premium jag är villig att betala för deras kassaflöden i dessa tider och att de fortfarande delar ut vinst.Tack för denna gång och vi ses runt sub PE 23 igen.

Hexatronic (HTRO)

Lite utav en nykomling för mig då bolaget dök upp när jag lekte runt med mina screeners. Visserligen har jag hört namnet nämnas i olika sammanhang förut men jag har aldrig kollat närmare på dom. Likt Bahnhof står de att dra nytta av en stabil tillväxt i en underliggande marknad då de är lite utav hackar och spadar konceptet i samma bransch. Hexatronic är nämligen specialiserade inom fiberkommunikation. Bolaget utvecklar, marknadsför och levererar produkterna till en bred bas av företagskunder, främst verksamma inom Norden och Europa. De har stagnerat på den svenska marknaden men har kraftig tillväxt på övriga som t.ex. UK och Tyskland. De tillverkar helt enkelt kabeln som bl.a. Bahnhof trafikerar.

Fortfarande för dyrt enligt min smak men jag håller ögonen på dom. Något illavarslande är deras dykande marginaler de senaste åren även om kassaflödet är stabilt. Caset här bygger på att de ser fin tillväxt de kommande åren och om kursen trycks ner rejält på grund av Corona och vår ekonomi tycker jag att det är ett spännande bolag att hoppa in i. Är ni intresserade av djupdykning har Redeye en del goa artiklar.

Enea (ENEA)


Det här är ett sånt bolag som är återkommande i periferin för mig hela tiden, men det är alltid något som inte riktigt stämmer. Bolaget har de senaste åren styrts alltmer mot att vara en renodlad mjukvaruleverantör med skalbara tjänster. Vem älskar inte licensbaserade SaaS tjänster med snorhöga marginaler? Hör rör det sig om mjukvara för telekominfrastruktur och framförallt kommande 5G lösningar som man börjat ta kontrakt för. Man har även större samarbeten med aktörer som Ericsson och Nokia. Bolaget har flaggat för en volatilitet i affärsverksamheten på grund av Corona och är rätt sparsmakade med information. De har dessutom rekordfina kvartal att jämföra sig med från 2019 vilket gör att vi förmodligen ser en flat utveckling under 2020 med tillväxt först framåt Q4. Bolaget är en relativt liten aktör på en stor marknad och har har fortfarande ett visst beroende mot få stora kunder. De har genomgått en större omställning med hjälp av investeringar och förvärv som kostat mycket pengar de senaste åren. För att betala för detta har ingen utdelning betalats ut sen 2017, stora obligationslån och emissioner har fått fylla på kassan. Dessa kombinationer gör att jag inte är glad i nuvarande nivåer utan ser gärna att kursen börjar röra sig ned mot hundringen för att jag ska våga kliva in med en säkerhetsmarginal på estimerad vinst per aktie 2020.


Nuvarande EPS till vänster och estimat för 2020 till höger i en kassaflödesanalys, utdelning är satt till snitt och målsättning även om den i dagsläget är utebliven.


Rapporter för Q2 och Q3 får visa vägen, förhoppningsvis gör volatiliteten att vi får en trigger som gör att kursen dyker ner mot 100kr och vi kan få ett läge att komma in.

Sammanfattningsvis så är jag just nu är het på fiber, telekom och bredbandsmarknaden. Vi snackar stabil underliggande marknad med tillväxt på områden som inte missgynnas alltför mycket av den pandemi vi genomlider. Samtliga bolag befinner sig i varsin nisch i närliggande branscher med fin historik och finanser som passerar mitt nålsöga. Jag gillar de fundamentala aspekterna i alla bolag och just nu är det faktiskt priset jag är beredd att betala som avgör. Som ni ser är jag även beredd att betala ett betydligt högre pris för Bahnhof då deras verksamhet och kassaflöden är betydligt stabilare än både Hexatronic och Enea. Så nu är det för mig bara att vänta och se hur utvecklingen går under kommande kvartal och om det blir affär eller inte.


Sen ni vet, gör er egen analys och allt det där då det här inte är köprekommendationer utan bara en enkel investeras reflektioner.


/ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.