• Pengadrevet

Clas Ohlson och Mr Market

För er som inte är psykotiskt intresserade av börsen och dess giganter är Mr Market en fiktiv karaktär myntad av Ben Graham, värdeinvesterarnas fader och den store Warren Buffetts mentor. För att hålla en lång historia kort så är Mr Market en karikatyr av marknaden, det som vi i vardagligt tal kallar alla som agerar på börsen och den handel som pågår och sätter priset på alla värdepapper. Perspektivet är viktigt för oss värdeinvesterare då hela vår filosofie bygger på att identifiera bolag som är undervärderade av marknaden som vi kan köpa billigt. Filosofin bygger vidare på att förr eller senare kommer marknaden att inse bolagets rätta värde och således stiger kursen. Läxan här är att enbart göra affärer med Mr Market när det gynnar dig och till det pris du bedömer är skäligt, inte när Mr Market skriker på dig att du ska göra affärer med honom.
Jag skriver oftast om bolag jag tycker är intressanta och jag de facto är intresserad av att investera i. Det finns alldeles för många bolag där ute för att jag ska orka eller ha tid att göra analyser om de inte uppfyller vissa grundkrav finansiellt. Detta leder såklart till att jag sällan tänker på eller skriver om bolag jag inte är intresserad av att investera i, speciellt om de ligger utanför ramen för min strategi. Men idag ser det ut som att det blir lite av ett undantag. Ett bolag som varit lite utav en snackis det senaste året, speciellt för er som lyssnar på Börspodden, är Clas Ohlson. Deras värdering verkar vara lite utav en vattendelare då vissa å ena sidan inte kan förstå hur marknadens syn på bolaget går ihop med de fakta som presenteras, samtidigt som marknaden uppenbarligen har en annan syn. Nu kommer inte det här vara någon regelrätt analys utan enbart lite nyfikna reflektioner från min sida. Har ni inte hört Johan slita sitt hår i börspodden efter varje rapport Clas Ohlson presenterar, när han ser mer av sina pengar brinna upp tack vare saftiga blankningar så är det att rekommendera.


Bolaget presenterade idag sin Q2 då de har brutet räkenskapsår, rapporten visade under omständigheterna fina siffror då bolagets strategi 100 år till börjar ha effekt på resultatet. För er som inte är bekanta med Clas Ohlsons verksamhet så har dom de senaste året skalat tillbaka i Tyskland och England. Samtidigt vidtar de stora effektiviseringsåtgärder för att minska kostnader och bättra på marginalerna vilket haft stor påverkan på resultat på kort sikt genom de investeringar som gjorts. Parallellt pågår en strategi för tillväxt och såväl lönsamheten i butiksnätet och framförallt inom e-handeln där bolaget vill ta marknadsandelar. I dagsläget utgör e-handeln cirka 5% av deras totala försäljning. Skiftet av strategi har haft en stor inverkan på kursen och de var nere under 70 kr som lägst i mars men har nu börjat återhämta sig.


Här är dagens kursökning som reaktion på rapporten, upp 22,40 % och stängde på 114,20 kr, En hyfsad raket om man säger så.Här nedan är ett diagram över bolaget p/e tals utveckling över tid

Utan att göra någon närmare analys av resultat- och balansräkning och kassaflöden måste jag ändå konstatera att multiplarna för Clas Ohlson är väldigt höga, trots de fina siffrorna i den senaste rapporten.Om vi tar avstamp i börsens snitt som jag ofta tjatar om vid värdering så ligger det på p/e 15 med en avkastning på cirka 8% över tid. Jag själv tar knappt i bolag med p/e över 20 om det inte finns en exceptionell tillväxtpotential i bolaget men då är jag också konservativ i mina bedömningar. Trycker vi in lite siffror i min mall för diskonterade kassaflöden ser det ut som följande.

Jag har valt utdelningsandel 250% utifrån det underlag vi ser hos börsdata, med en generös tillväxt på 12% men hänsyn till bolagets eventuella återhämtning av vinst/per aktie när marginalerna förbättras, (bolagets mål är en organisk tillväxt om ca 5% årligen) får vi en kurs på ca 107 kronor. Visst finns det stora möjligheter till att vinst per aktie växer rejält om bolaget börjar ta igen förlorad mark när satsningar har haft full effekt. Planen är att investera 1-2 % av den underliggande rörelsemarginalen 2019/20 ut innan vinsterna återigen frigörs för aktieägarna. Bolaget har även en fin historik med generös utdelning vilket säkert påverkar marknadens värdering. Deras målsättning är att dela ut minst 50% av vinsten med hänsyn till den finansiella ställningen, att de i dagsläget ligger på 250% är anmärkningsvärt men de vidhåller sin utdelning för året 2019/20 som morot för investerarna.


Nu vill jag påminna om att jag inte suttit och läst rapporter utan endast VD ord och sammandrag och haft generell koll på bolaget över tid. Jag tycker att det är ett fint bolag med goda framtidsutsikter med dess nuvarande strategi och satsning, och det kommer ta ett tag innan de börjar leverera fullt ut då man inte vänder ett så här stort bolag på en femöring.


Ska bli spännande att följa utvecklingen framöver i bolaget men även Mr Markets syn på det hela.


/ Pengadrevet

0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.