• Pengadrevet

Concentric rapporterar uselt


Idag klockan 08.00 släppte Concentric sin rapport för kvartal tre, stadiga läsare av bloggen vet att det är ett av mina innehav i portföljen sen start. Vi senaste månadsrapporten sista oktober hade mitt innehav avkastat 7,68%. Stängningskurs 5 november var 131.60 och total avkastning 10,16%, förväntar mig att kursen sladdar rakt in i bergväggen idag efter öppning.


Så vidare till massakern. Nettoomsättningen minskade med stadiga -26% i jämförelse med föregående år för kvartalet, justerat för valutaeffekter hela -28%, för helåret -17%. Försäljningsutvecklingen tog stryk med hela -19% för kvartalet och -7% för de första nio månaderna samlat. Såväl kassaflöde som resultatet fick givetvis smaka samma medicin men en positiv aspekt var att rörelseresultatet hade en marginal om 19,8% mot 22,9% föregående år. Bolaget har sen tidigare en stark balansräkning med låg skuldsättning och god kassa för att ta sig an sämre tider vilket onekligen kommer i cykliska bolag. Jag hade aldrig investerat i bolaget om det inte fanns rejäla stödhjul för sämre tider.

David Woolley VD och koncernchef anger i VD ordet att förklaringen till denna kraftiga nedgång i resultatet beror på en generell marknadsnedgång samt effekten av att en stor global kund valt att använda ytterliga en leverantör utöver Concentric för inköp av komponenter. Marknaden visar avmattad produktionstakt samt negativ tillväxt.


"Marknadstillväxten har sjunkit för varje kvartal i år och det tredje kvartalet var det första då marknaden minskade jämfört med föregående år, vilket tyder på att marknaden har passerat sin topp. Jämförelsetalen för det tredje kvartalet är särskilt tuffa eftersom marknadens topp uppnåddes under det tredje kvartalet 2018" Citat VD och koncernchef, David Woolley, kommenterar delårsrapporten för tredje kvartalet 2019, sid 4.

Diagram som illustrerar citatet ovan där ni kan se en cyklisk topp under hela 2018

David trycker även på att ledningen i bolaget reagerat snabbt på det förändrade läget i konjunkturen med neddragning av lager, kostnader och personal för att styra fokus från tillväxt mot produktivitet och effektivitet och vara redo när marknaden vänder uppåt på nytt. Goda nyheter är att Bolaget nyligen landat en viktig order för utveckling och leverans av eldrivna vattenpumpar som ett led i tillväxten av elektrifierade fordon inom industri. Bolaget som har en god balansräkning ser fortsatt över möjligheterna till förvärv på denna marknad för att positionera sig strategiskt inför kommande utveckling. Prognosen för helåret sänks med 2% då kvartal fyra förväntas komma in i linje med kvartal tre.


Slutsats och vägen framåt

Så vad tänker jag om det här då, gråta och köpa 2 burkar Ben & Jerrys att trycka med handen i kväll i duschen? Naaah riktigt så illa är det inte. Jag är som uppmärksammade läsare lång i mina case som värdeinvesterare, buy and hold är alltid en målsättning när jag försöker hitta bolag som är undervärderade vid köptillfället. Jag köper dessutom hellre bra bolag till ett bra pris än mindre bra bolag till ett riktigt bra pris. Kvalitet premieras. Jag tycker om Concentrics verksamhet som koncern och deras verksamheter. Jag äger dom för att jag tillsammans med Beijer Alma vill ha en viss cyklisk exponering i min portfölj, med mindre industrihandelsbolag med hygglig direktavkastning för riskspridning. De har även fina rapporter med en genuinitet och ärlighet i sig vilket jag uppskattar, inget skitsnack (vad jag vet). Jag var medveten om att jag förmodligen köpte in mig i en topp men samtidigt visste marknaden precis vad som var på väg då värderingen hade redan sjunkit på bolaget både vad gäller p/e tal och kurs. Både i relation till historik men även i relation till konkurrenter. Så marknaden hade redan reagerat på kommande prognos som ni kan se i grafen nedan, mina köp markeras av blå K.

Köpte in mig på en snittkurs på 19,46 till p/e strax över 11

Det här förändrar inte min grundsyn på bolaget så jag sitter still i båten. Däremot så kom resultaten in lite lägre än vad jag hade trott vilket gör att det gäller att vara uppmärksam inför rapport fyra och årsredovisning vilket håll det går åt. Under tiden kanske jag kan njuta av att köpa Concentric till ett lägre pris. Sen är det viktigt att påminna mig själv om att jag är en väldigt oerfaren investerare som lär mig mycket hela tiden för varje dag som går, och att ha fel i den här branschen är inte en fråga om, utan när./ Investeraren

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.