• Pengadrevet

Dags för Svolder att göra entré i portföljen

För den återkommande besökaren här på bloggen (om det nu finns någon) så skrev jag för ett tag sen hur jag sett ljuset i Svolder. Jag passade även på att sticka ut hakan och påstå att i dessa svåra värdeinvesterar tider vi befinner oss i så skulle förmodligen bolaget bli näst på tur att introduceras i portföljen. Eftersom jag inte vill göra er besvikna så har jag nu slagit till. Jag tänkte att jag ska försöka motivera varför, samtliga bilder ni ser i inlägget har jag hämtat från ibindex.se och Borsdata.se.


Som bekant så slår Investmentbolag som regel börsen då vi hänvisar till såväl smala Index som OMXS30 som breda SIX return Index. Nedan kan ni sen en graf för hur Svolder presterat i relation till Ibindex samt OMXS30 över tid.

Här är ett utdrag från Bördata med relativ kursutveckling mot OMXS30 för 5 resp 10 år.Vi kan alltså slå fast att Svolder galopperar om börsen med råge och är ett av de bäst presterande investmentbolagen på svenska börsen. De har samtidigt en stabil utdelningstillväxt över tid, inte i topp men den är godkänd. Vi hade eventuellt kunnat önska mer av direktavkastningen i dagsläget men vi kan inte få allt.


Så varför köpa just nu? För att illustrera detta behöver vi titta på ytterligare två illustrationer. För den som inte har koll på vad Substansvärde är hänvisar jag hit: https://www.pengadrevet.se/kopainvestmentbolag


Vad vi tittar efter är substansvärde kontra aktiekurs där vi kan se att Svolder befinner sig i en period med så kallad hög substansrabatt. Medelvärde för senaste 30 dagarna är på över 13% vilket är en ansenlig rabatt om vi utgår från bolagets historik i tabellen. Svolder presenterar även värdet veckovis på sin sida vilket är tacksamt då vi får bra siffror i relation till kurs. Vi får med andra ord just nu rabatt på de företag som ingår i Svolders portfölj på historiskt bra nivåer. Nu råkar jag även tycka att bolagen i deras portfölj är attraktiva då de stämmer väl överens med min övergripande strategi för investeringar.


Svolder har även sin årliga utdelning nu i November vilket brukar få kursen att stiga något för att sedan dyka motsvarande beloppet för utdelningen och aktien blir billigare. Att vi då inför utdelning ligger på en historiskt bra rabatt ger även det en attraktiv fördel med att köpa bolaget då vi får ta del av vår direktavkastning omgående då utdelning sker till 2.15 kr / aktie.


Jag har valt att investera i Svolder för att få ökad diversifiering i min portfölj med ett bolag som är lätt att förstå sig på och värdera då de placerar i noterade innehav i linje med min egen strategi. Eftersom jag är lång i mitt case så tycker jag att detta är ett bra tillfälle utifrån de siffror jag presenterat ovan. Nu är ju inte Svolder ett tillväxtbolag men det ger mig reducerad risk med goda möjligheter att ligga före index i utveckling över tid. Jag har självklart tagit del av senaste årsrapport och all information som presenteras på deras webb innan jag fattade beslutet så det är inte enbart grundat på statistiken.


Så välkommen in i familjen Svolder.


Vill passa på att påminna om att detta inte ska betraktas som en rekommendation till köp av mig utan läsare bör göra sin egen analys inför potentiella köp. Detta är enbart en genomgång av min tankeprocess inför min investering.


/ Investeraren


pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.