• Pengadrevet

Diversification Diworseification

I mitt senaste inlägg haussade jag vikten av effektiv kapitalallokering och slog ett slag för boken The Outsiders. Jag tänkte spinna vidare på temat och prata om något som ligger mig varmt om hjärtat, diversifiering. Som många andra begrepp inom finans är detta lite knepigt och godtyckligt för att det kommer med en stor asterisk, det beror helt enkelt på vilken kontext vi befinner oss i. För dig som följer bloggen vem du nu än är så vet du att jag pratar mycket varmt om diversifiering i mina artiklar om grundläggande kunskaper för investeringar. Det är även något jag själv arbetar väldigt mycket med i min förvaltning av min portfölj, men med måtta. Men nu ska vi ta och attackera ämnet från andra hållet, lite inspirerande ledord från några tunga grabbar för att kicka igång:


"The whole secret of investment is to find places where it’s safe and wise to non-diversify. It’s just that simple. Diversification is for the know-nothing investor; it’s not for the professional." Charlie Munger "The idea that very smart people with investment skills should have hugely diversified portfolios is madness. It’s a very conventional madness. And it’s taught in all the business schools. But they’re wrong." Charlie Munger “Diversification is a protection against ignorance. It makes very little sense for those who know what they’re doing.” Warren BuffettSå hela tanken med att diversifiera sig är ju som bekant att slå två flugor i en smäll, att minimera den övergripande risken i portföljen samtidigt som du maximerar chansen till att hitta kioskvältare. Du investerar i bolag i olika sektorer, branscher och typer för att sprida din risk, fler ägg i korgen helt enkelt. Skulle ett ägg vara ruttet ballar inte allt ur för det jämnar ut sig, du maximerar även chansen att hitta fler guldägg ju fler ägg du plockar på dig, som då såklart också tyvärr jämnas ut.


För att vara på det klara här, jag är starkt för diversifiering för dig som är ny investerare eller har en mera bakåtlutad approach till din portfölj. Såväl fonder, indexfonder, investmentbolag och övriga nybörjarvänliga alternativ är förmodligen rätt väg att gå för den nye investeraren, inget snack om saken. Även för många mer erfarna som helt enkelt inte har tid eller ork att göra jobbet, eller helt enkelt presterar sämre en index. Men det finns mycket visdom att hämta ur de passivt aggressiva citaten ovan när det kommer till hur du som individ ska allokera ditt kapital.


Den andra sidan av myntet är att genom diversifiering så går du över tid miste om potentiellt högre avkastning, dina sämre ägg i korgen drar helt enkelt ner din övergripande prestation. Att då som mycket erfaren eller gedigen investerare är det såklart betydligt mer lockande att bara fokusera på guldägg. Nu är ju detta lättare sagt än gjort givetvis, dessutom betydligt lättare sagt som i citaten ovan när du redan har lyckats. Något som herrarna på Berkshire Hathaway ovan gjort sig kända för är just att investera väldigt sällan och i få innehav, dock med oerhört hög standard vilket gett fantastiska resultat. Något de delar med de övriga bolagsledarna i The Outsiders.


Så hur rent praktiskt ska detta gå till, jag tänkte att jag ska exemplifiera lite med min egen process för investeringar just nu. Jag själv försöker hålla mig till en portfölj med maximalt 8 - 12 innehav på lång sikt i olika branscher. Den främsta anledningen är att jag helt enkelt inte har tid att följa fler bolag på den nivå jag önskar samtidigt som jag ska bevaka börsen, nya potentiella bolag och sköta mitt övriga liv. Hittills har jag haft väldigt svårt att komma över 8 överhuvudtaget, dock så är jag väldigt färsk som investerare så kanske inte så konstigt. Anledningen till det är att jag försöker tillämpa samma typ av tankesätt som The Outsiders och ställa så passa höga krav på investeringar att väldigt få bolag passerar nålsögat. Ju högre krav du ställer på dina bolag desto färre alternativ ställs du inför. Tricket här är att inte jaga nya investeringar vilket jag själv känner mig skyldig till så här som ny, man vi så gärna hitta nya case att bränna sina pengar på. Tvärtom så är det helt ok att sitta och vänta på bra tillfällen genom att tillämpa en högre standard, tålamod, tålamod och tålamod. Färre investeringar av betydligt högre kvalitet leder förhoppningsvis till en korg med färre ägg där en högre andel utgörs av just guldägg. När du väl springer på ett guldägg så agerar du snabbt och du är inte rädd för att kliva in rejält. Nu ska vi ju inte inbilla oss att bara för att vi ställer en teoretiskt högre standard så vaskar vi bara fram guldägg, så lätt är det inte. Sen är det ju såklart inte så konstigt att dom som lyckats väldigt väl med strategin lovordar den. Vi hör ju inte så mycket från alla undra tusentals som det sket sig för. Men man måste ju få drömma.


Så det jag försöker jag göra rent praktiskt för att bli en outsider är bland annat:


  • Ha en konkret och tydlig strategi för att nå mina mål som jag håller mig till i alla lägen

  • Ställa väldigt höga krav när jag screenar bolag finansiellt på Börsdata, litet nålsöga!

  • Höga fundamentala krav på affärsidé, verksamhet och lönsamhet

  • Fokusera alltid på risk, inte potential. Leta efter fel eller frågetecken kring verksamheten

  • Hellre fälla än fria, om det är något jag stör mig på eller inte förstår så backar jag

  • Se detta som en process och ett lärande


Så vad som är rätt för någon annan behöver inte vara rätt för dig, kontexten avgör alltid. Sen hur mycket vi än förkovrar oss i teori och resultat från andra finns det inga garantier för att vi lyckas själva. Vi kanske alla skulle satt oss i en Indexfond om vi spolar fram bandet 20 år.


Men kom ihåg, håll nålsögat litet så är chansen större att du hittar guld.


/ Pengadrevet


pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.