• Pengadrevet

En liten formel som gör dig rik på aktier

Då var det så dags igen för en liten bokrecension! Denna går har jag haft förmånen att läsa "En liten bok som slår aktiemarknaden" av Joel Greenblatt. Det är sannerligen en liten bok och går riktigt fort att bläddra sig igenom. Kan passa på att direkt ge en känga till Sterners förlag för alla stavfel och feltryck i översättningen som ger ett relativt oseriöst intryck. Det här är dessutom första gången på riktigt länge jag läser en bok om aktier översatt till svenska, jag brukar alltid föredra originalspråk när det gäller engelska speciellt med termer.


Till att börja med så är Mr Greenblatt grundare och VD för Gotham Capital, ett bolag som lyckats med enastående årlig avkastning om 40% sen starten 1985. Lägg på en professur på Columbia Business School och allehanda meriter inom privat sektor så får du en kille som kan sin skit helt enkelt.


Det som gör den här boken unik i sitt slag är att det är liten, kort och avskalad bok som med hjälp av en enkel formel kvantifierar begreppet värdeinvesteringar. Joel försöker genom att ta själva essensen inom värdeinvesteringar presentera en så enkel metod som möjligt för att tillämpa strategin. Det Joel gör på ett par sidor krävde Benjamin Graham en bra bit över 600 och dessutom sticker han ut hakan och talar redan nu om för dig att du kan tacka honom för alla pengar du kommer tjäna. Den genomgående känslan av självgodhet och quick fix approach som boken har ger lite avsmak men jag reserverar mig för att översättning verkar vara gjord av Kalle Anka så mycket av Joels ironi går säkert förlorad.


Så vad är då Joel säger. Han påstår att du genom en magisk formel över tid kan slå index på ett makalöst sätt bara du gör som han säger, har tålamod och håller dig till strategin. Han har till och med sin egen forskning han presenterar i boken där han just gjort detta i över 17 år och han redovisar en snittavkastning per år på långt över index.Här är ett utdrag från Börsdatas strategivariant av deras tolkning av formelnMan märker snabbt att Joel är en värdeinvesterare i grund och botten då han konstant refererar Benjamin Graham och Warren Buffett, filosofins giganter, vilket såklart går hand i hand med min filosofie då det är värdeinvesteringar jag tar avstamp i. Så vad är då formeln och vad innebär den?


Hitta bra bolag som genererar hög vinst i relation till sitt pris, sen köp dom riktigt billigt.


Raketforskning eller hur? Det är ju precis det vi alla värdeinvesterare vill göra. Sen om vi kör buy and hold och behåller bolaget livet ut som Warren Buffett eller cyklar dom årsvis som Joel föreslår är något annat. Men vi vill hitta fina små guldkorn till bolag som tjänar pengar och köpa dom när de råkar vara undervärderade av marknaden. Det här kan man ju läsa telefonkataloger om och ändå inte riktigt fatta och så kommer Joel och påstår att det funkar med en enkel lite formel och backar upp det med resultat?


Formeln: Köp aktier med hög vinstavkastning, och hög avkastning på kapitalet.


Vinstavkastning = Vinst per aktie / Pris på aktie

Avkastning på kapital = Investerad krona / Vinst för varje investerad krona (Se t.ex. ROA / ROC som nyckeltal)


Räkneexempel


Pris per aktie 20 kr

Vinst per aktie 1 kr

Vinstavkastning = 1 / 20 = 0.05 = 5%


Investering i verksamhet 400 000 kr / år

Ger överskott på 200 000 kr / år

Avkastning på investerat kapital = 50 %

Kombinationen av dessa värden där du vill se en hög vinstavkastning i kombination med hög avkastning på eget kapital ger oss en formel för att vaska fram bolag att investera i. Joel menar då att så länge du investerar i tillräckligt stora bolag över lång tid så kommer du slå index och tjäna pengar. Rent praktiskt går det till så att du rangordnar bolag i ordning för respektive kriterier och slår samman deras totala poäng och få således en lista över bolag att köpa. T.ex. bolag A rankas som 8:e bästa bolag vad gäller vinstavkastning och som nr 52 vad gäller avkastning på kapital, det ger oss en totalpoäng på 60. Bäst bolag vinner. Köp sedan topp 20-30 av bolagen över tid, behåll dom cirka 1 år och sälj av, upprepa proceduren år ut och år in och bli rik. Bry dig inte om vad du köper, hur det går för bolaget eller när du ska sälja, följ bara formeln.


Exempel från Börsdata på principen för rangordning


Det här är ju för det första helt fantastiskt och för bra för att vara sant i ett vakuum. Men onekligen ganska coolt då han verkar ha fått det att fungera. Givetvis finns det brister som vi strax skall komma till men det är verkligen i motsatts till t.ex. de budskap som förmedlades i den senaste bokrecensionen här på sidan där tanken om att slå index var djävulens påfund.


Bristerna är givetvis flera, många av dom går Joel igenom i boken. Formeln fungerar enligt Joel och hans statistik bara vissa år, det är alltså inte ett kortsiktigt sätt att tjäna pengar på. Strategin bygger på att du vågar vara uthållig och hålla dig till strategin över tid även när det går dåligt. Den slår inte index alla år samt vissa år kan den gå rejält mycket sämre. Se gärna statistiken ovan ur boken. Något som slår mig är även att eftersom formeln enbart tar hänsyn till föregående års rapporterade vinster så är det hög risk för value traps. Bolag som ser fina ut på pappret men går man in och läser noggrant kvartal för kvartal samt i rapporter kan de redan vara på väg ner i avgrunden. Detta är en viktigt aspekt för oss värdeinvesterare att ta hänsyn till vid screening. Eftersom formeln inte heller tar hänsyn till bolagstyp eller bransch är det hög risk för att du sitter på en portfölj med för stor vikt mot en enskild bransch. Du får helt enkelt inte någon diversifiering och därmed riskspridning vilket gör att du kan åka på en rejäl smäll. Se t.ex. år 2002 när IT bubblan sprack i bild tre i inlägget. Detta i kombination med strikta regler för försäljning på årsbasis gör att du löper stor risk för att förlora pengar. Som vi alla vet som Warren Buffett konstant påminner oss om "Regel nr ett är, förlora aldrig pengar", "Regel nr två är, glöm inte bort regel nr ett". Detta då det krävs enorma upphämtningar för att ta igen förluster på börsen. Jag personligen kan även tycka att det är en märklig målsättning att bara slå index vissa år och vara beredd på att ta smällar andra år. Målsättning bör rimligtvis över tid vara att slå index varje år och samtidigt alltid minimera risken att förlora kapital. Formeln tar således inte avstamp i risker med investeringar, utan endast uppsidan över tid. Med alla de begränsningar som finns så backar ju trots allt Joel upp sin formel med resultat vilket få av oss kan påstå att vi själva har gjort eller kommer att göra. Det är även ett mycket intressant perspektiv på investeringar som är lättillgängligt för nybörjare.


Finns det här något för oss inbitna värdeinvesterare som gillar att göra våra egna bolagsanalyser, vad kan vi hämta hem? Jo för den lite mer erfarna investeraren så kanske hen redan listat ut att vinstavkastning är en omvänd formel för p/e tal. Moderskeppet av alla nyckeltal för oss värdeinvesterare. Hela vår filosofie grundar sig ju redan på att vi vill köpa bolag till låga p/e tal (hög vinstkastning) till låg värdering. Tar man sig en titt på hur jag använder Börsdata så kan man se att jag t.ex. redan använder mig av ett mått för avkastning på kapital, ROE, avkastning på eget kapital. Värdeinvesterare använder sig till stor del av själva kärnan i Joels formel men vi tycker om att slänga på lite fler parametrar och sedan ta det ett steg längre. Att försöka utvärdera bolaget kvalitativt genom att läsa på om affärsidé, strategi, hänsyn till risk och diversifiering. Men grunden är densamma.Så sammanfattningsvis, Joels formel låter dig hitta de bästa bolagen av kombinationen billigt och bra med inbyggd säkerhetsmarginal. Dessutom verkar det funka över tid. Jag rekommenderar boken varmt och den är väldigt nyttig för dig som är nybörjare och som introduktion till värdeinvesteringar. Däremot kan det krävas lite mer erfarenhet för att förstå de uppenbara begränsningarna med konceptet. Och för guds skull köp inte den svenska versionen om du inte vill plågas av Sterners förlags översättning.

/ Investeraren


pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.