• Pengadrevet

Investera mera, varför?

Så vad är då hela grejen med att investera sina surt förvärvade pengar och utsätta dom för risk? Varför kan jag inte bara ta det lugnt och göra som farmor och farfar och stoppa pengarna i madrassen eller låta dom vila tryggt på ett sparkonto? Precis detta har jag tänkt att vi ska reda ut en gång för alla här på pengadrevet, det är nämligen inte raketforskning direkt. Så här kommer en kort introduktion till ämnet.


På dagens marknad har vi en rätt speciell situation att förhålla hos till. Vi har i Sverige en negativ ränta och en avmattande konjunktur, journalister och investerare hotar om recession och kraschande marknader. Skitkul tid att börja tänka på det här med investeringar och risk eller hur? I det stora hela spelar det mindre roll då ekonomin alltid rör sig i cykler. Som en pendel som svänger fram och tillbaka mellan två extremer, goda tider och dåliga tider. I det stora hela håller sig pendeln relativt balanserad någonstans kring dess mittpunkt men av och till smäller det till i endera riktning. Vad som är omöjligt är att se in i framtiden, hur gärna vi än skulle vilja. Vi har däremot en perfekt historik att ta del av samt ett nuläge att förhålla oss till. Vi kan med andra ord inte förutspå när pendeln svänger kraftigt, däremot så kan vi förbereda oss utifrån aktuell historik och vart vi befinner oss just nu. Detta är ett ämne jag kommer återkomma till när vi ska diskutera strategi men jag lämnar det för tillfället.


Vad jag vill ha sagt är att ekonomin och marknaden rör sig i cykler som vi inte kan förutspå fullt ut, i alla fall kan inte jag det. Därmed finns det sällan bra eller dåliga lägen ur mitt perspektiv att kliva in på börsen. Man behöver snarare anpassa sina investeringar efter det aktuella nuläget och riskjustera sin portfölj. Det finns inga dåliga aktier eller dåliga tider att investera i, bara dyra aktier att köpa vid fel tillfällen.


Så vad är då meningen med den här långa harangen, du skulle ju skriva om varför jag ska investera? Så, oavsett vilket nuläge vi befinner oss i finns det vissa generella förutsättningar som dikterar varför det är viktigt och fördelaktigt att investera sina pengar. Håll hårt i hatten för om dessa ska jag nu berätta.


Inflation

Riskbanken har som uppgift att hålla inflationen i Sverige på stabila två procents inflation per år, därav Stefan Ingves frenetiska kamp med negativ ränta då detta mål måste uppnås till varje pris. Inflation innebär som bekant för många en värdeminskning av våra pengar. Jag tänker inte grotta ner mig på djupet i inflation utan då hänvisas ni till vår vän Google. Om vi däremot i dagsläget har ett inflationsmål på cirka två procent och ett negativt ränteläge där banker snålar oerhört med sin inlåningsränta. Så innebär detta effektivt att om inflationen ligger runt två procent (i skrivande stund stoltserar riksbanken med 1,3 %) och ditt sparkonto ger dig saftiga noll procent i ränta, trumvirvel, så minskar dina surt förvärvade pengar i värde med två procent per år. Du förlorar alltså pengar på att ha dom i madrassen. Att investera sina pengar i värdepapper medför ett effektivt inflationsskydd i sig då dessa följer värdet på den allmänna prisnivån i samhället.


Avkastning

Börsen i Sverige har en historisk snittavkastning på cirka 8% årligen över tid. Marknaden svänger som bekant från år till år men över tid är uppvisar börsen är stabil uppåtgående trend. Detta förutsätter en återinvestering av eventuella utdelningar du får på dina aktier årligen. Justerat för inflation ger det oss en snittavkastning på runt 6%. Vårt benchmark för börsen i stort är alltså 6% avkastning per år, eller så kan du ju torska 1-2 % per om du enbart är ute efter inflationsjusteringen. Det fina med avkastning är vad som brukar kallas ränta på ränta effekt, den ackumulerade värdeökningen du får från år till år på dina investeringar. Ett lockande exempel är t.ex. om du du skulle lyckas med att få 15% avkastning per år på börsen, så innebär detta effektivt en dubblering av dina investerade pengar vart femte år.


Avkastning är betydligt knepigare än så här då förväntad avkastning kontra riskpremie måste vägas i förhållande till det aktuella läget på marknaden. Förväntad avkastning bör alltid jämföras med vad som är den aktuella riskfria räntan vid investeringar, t.ex. statsobligationer på 2 %. Detta är ett ämne som jag kommer återkomma till i framtiden för inte vika av allt för mycket med krångliga nörderier.


Jobba inte för pengar, låt dina pengar jobba för dig

Investeringar vänder alltså på förhållandet mellan dig själv och dina surt förvärvade pengar. För en gångs skull är det du som har makt och förmåga att få dina pengar att arbeta för dig, pengar som tjänar pengar helt enkelt, en pengamaskin, ett pengadrev. Jag vet inte vad ni tycker men detta är extremt tilltalande för mig om jag ska jämföra med att bara låta den där sköna inflationsbävern tugga upp mina pengar på sparkontot. Jag vill gå i pension med en finansiell trygghet och känsla av vinst, höra publikens jubel. Inte med ett jävla bäverbo på sparkontot och flistugg i plånboken.


Summa summarum så inte bara skyddar investeringar dina pengar från inflation. Det ger dig även en pengamaskin som arbetar för din räkning helt av sig själv så länge den får lite tillsyn och kärlek då och då. Så sluta mata bävrar och sätt dina pengar i arbete, det vinner vi alla på.


/ Investeraren

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.