• Pengadrevet

Kapitalallokering och Börsdata

En sak som aldrig förändras oavsett läge på börsen är att det är ett konstant bra läge för att lära sig nya trevliga saker om finans. Nu när världen lider av krisen och sviterna av Covid-19 och vi åker berg och dal bana på börsen, har jag tagit tillfället i akt att gotta ner mig lite i mina screeners på börsdata. Detta har inspirerats av att jag har avverkat ett par böcker senaste månaden där den senaste handlar om hur kreativ och effektiv kapitalallokering har betydelse för ett företags framgång. The Outsiders är en helt fenomenal bok där William N. Thorndike, Jr. tar oss med på en resa om hur åtta kontroversiella CEO's lyckas generera brutalt fin avkastning för sitt bolags aktieägare. Boken fokuserar på hur dessa individer genom nytänkande och kreativitet jobbat med effektiv kapitalallokering. Detta har fått mig att tänka i nya banor när de kommer till hur jag ser på bolag och hur jag vill investera.
För den nye investeraren presenterar Thorndike fem centrala typer av allokering av kapital som en CEO har till sitt förfogande:


  • Investera i befintlig verksamhet

  • Förvärv av ny verksamhet

  • Utdelningar

  • Betala av skuld

  • Återköp av aktier


Samt tre tillvägagångssätt för att generera med kapital:

  • Generera större kassaflöden

  • Belåning

  • Emission

Hur en CEO väljer att fokusera på dessa delar i sitt arbete har stor effekt på hur ett bolag presterar och vilket vilket värde du som aktieägare får. Den röda tråden mellan de olika CEO's som beskrivs i boken är hur de snarare agerar som investerare och fokuserar strikt på hur kapital genereras och allokeras i sitt dagliga arbete. Den mer operationella delen av verksamheten överlåter de till andra. Nu ska inte det här bli nån sorts bokrecension men jag kan summera mitt intryck av boken så här, läs den, läs den nu.


Börsdata


Som jag hintar om i rubriken och inledningen så har det här fått mig att börja tänka i lite annorlunda banor när jag letar efter bolag att investera i. Hur jag ser på emissioner, skuldsättning och utdelningar som exempel. Att inte låsa sig fast vid hur kapital allokeras traditionellt inom branscher utan snarare titta på avvikelser med nyfikenhet för att se vad som gömmer sig bakom rent strategiskt. Försöker bolaget göra något kreativt för att på sikt skapa ett ökat värde för mig som långsiktig investerare? Summa summarum, jag var tvungen att gå återvända till rötterna, där resan oftast börjar för mig när jag letar bolag. Mina screeners på Börsdata.se där jag vaskar fram guldkornen. Om jag nu ska börja leta efter bolag med nya glasögon krävs att jag omvärderar i samtliga led. Jag har alltså suttit en halv helg med mina screeners och varit väldigt engagerad och taggad. Flickvännen har peppat som vanligt när jag går loss i finansvärlden med positiva tillrop som "Alltså, vet du verkligen vad du håller på med egentligen" och "fattar du verkligen det där?". Det har vart fantastiskt. Resultatet då undrar ni, ja det har ni här: https://borsdata.se/share/sf/fmodrxcnfv8ojcu


Skillnaderna är subtila och 95% av de förändringar som skett är såklart i mitt eget huvud och hur jag väljer att se och resonera på bolagen i sig. Men ni som har tagit del av dessa screeners tidigare kan se att jag har skalat ner andelen nyckeltal jag dels screenar på. Jag försöker ha ett snävare fokus på stabil tillväxt över tid med bibehållna eller växande marginaler med låg skuldsättning och avkastning på investerat kapital. Bolag exkluderas inte längre heller på direktavkastning, dels för att Corona innebär att många numera ställer in utdelning men även för att jag har som sagt ändrat min syn på allokering över lag. Screenern tar nu istället med snittande utdelningsandel över tid. Så har ni tråkigt eller inte vet vart ni ska ta vägen, gör som jag och läs Thorndike och grotta ner dig i Börsdata så blir det bättre. / Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.