• Pengadrevet

Likskjortan har inga fickor

Jag var ung, oförstörd, naiv och 18 år gammal och hade tagit mitt första arbete när jag faceplantat rakt ut ur gymnasiet in i det stora ekorrhjulet vi kallar livet. Alla tankar och drömmar om livet var precis lika stora som det berg av ångest det samtidigt genererade för någon som mig som aldrig haft en aning om vad jag ska göra med det. Jag hade i alla fall lyckats styra upp ett arbete till min fars stora förtret eftersom tanken var att jag skulle studera och bli framgångsrik och allt det där. Min kusin hade gått samma väg till hans fars stora glädje då han tagit ett jobb i hans företag så vi båda tjänade pengar som vi lade på hög.


En helg var vi på middag hos vår farfar och farmor och farfar som hade blivit informerad av våra livsval tyckte att det var dags att droppa lite kunskap. Jag har en handfull citat som jag har med mig från min uppväxt från min farmor och farfar som sitter som murade i mig, det här är ett av dom. Efter att ha lyssnat tålmodigt på allt vi hade för oss i tillvaron tittade han allvarligt på oss och sa, "kom ihåg killar, det är bra att jobba och bra att spara pengar, men likskjortan har inga fickor". Vad svamlade gubben om tänkte vi, var de inte bra att vi jobbade och var sparsamma med våra pengar?


Det han ville ha sagt är det dilemma jag fortfarande dras med sen den dagen och jag tror många med mig delar. Livet är kort, vi spenderar alldeles för mycket tid på arbete och för lite tid med att göra vad vi faktiskt vill. Dessutom så spelar det ändå ingen roll när vi havererat klart och det är dags att kasta in handduken. Speciellt när det kommer till tillgångar då du ändå inte kan ta dom med dig i graven. Rent bokstavligt kan du ju be någon skyffla in alla dina miljoner kontant i kremeringsugnen om du vill men ni fattar vad jag menar. Det är således en balansgång att leva ett gott liv som du vill leva över tid, men samtidigt balansera dina tillgångar mellan nutid och framtid. Du kan ju faktiskt dö när som helst så vad hjälper då alla fantastiska planer på investeringar, sparande och snålande för att leva sen.


Det är gör mig kluven för jag har alltid tyckt om att bränna mina pengar, haft relativt dyr smak och inte värderat pengar särskilt högt. Samtidigt har jag alltid varit ekonomisk och strukturerad och haft koll på min ekonomi. Men jag har aldrig sparat för sparandets skull, det har alltid funnits ett mål. Nu står jag här med en bostadsrätt och ska börja om från början och inser att jag inte har något konkret annat än att det är en riktigt bra idé och jag vill ha fler möjligheter i mitt liv på sikt. Men även att jag tycket det är roligt och att nedsidan med att inte göra det är för stor. Paradoxen här är ju däremot att om jag börjar lasta in alla mina pengar i investeringar som jag hoppas ska bära frukt på sikt för att skapa ökad frihet senare i livet. Så aktivt stryper jag mina alternativ i nuet och de år framöver jag kommer lägga en stor del av mitt kapital på investeringar. Det gäller att hitta en sweet spot i sin fördelning av intäkter varje månad och sedan över tid eftersom likskjortan som sagt inte har några fickor. Sen vet jag inte heller hur pass mycket livskvalitet ett överskott av kapital kommer att ge de sista 10 - 15 åren i livet heller jämfört med nu.


Det är lite av en mindfuck för mig att spara pengar nu som jag investerar för att leva för sen. Även om det finns väldigt goda anledningar till det. Mycket av livet handlar om resan och att kunna vara i nuet samtidigt som du kan ackumulera tillgångar och erfarenheter längs vägen. De principer kring investeringar jag baserar mitt agerande på är ju historiskt vettiga, men vad händer med vår ekonomi om 20 - 30 år? Precis lika lite som jag predikar att vi inte kan sia om framtiden vid aktieanalys, lika lite kan vi sia om framtiden i stort, även om variansen inte är lika stor. Det här med pengar och investera verkar väldigt lätt kunna glida över från att sköta sin ekonomi, till hobby, livsstil och religion för vissa. Exakt vart jag landar i det är återstår att se. Jag har ju i alla fall valt att starta en blogg om det så det säger väl något./ Investeraren

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.