• Pengadrevet

Min filosofie - Varför jag väljer att investera mina pengar

Då var det dags för att försöka spotta ur mig varför jag väljer att investera mina surt förvärvade slantar. Varför jag inte bara väljer att tryggt vaggas i säkerheten av ett fast arbete och pengar på ett sparkontot. Först lite matnyttig bakgrund om hur jag kom fram till beslutet.


Bakgrund


Jag har länge känt till konceptet aktier och fonder och daltat med det i tidigare 20 års åldern mest för att jag varit nyfiken. Jag hade polare som ofta pratade om aktier, det var guldgruvor i Lappland och enorma utdelningar från Ericsson och andra spekulativa affärer som de skröt om skulle göra dom rika. Jag kände alltid att de där inte var något för mig då samma polare var dom som spelare bort massa pengar på V75 och ändå aldrig vann något eller gjorde några vinster på bolag de spekulerade i. Drömmen om att ha mycket pengar har till viss del alltid funnits där, kanske inte lockelsen av att ha pengar i sig utan snarare av att ha friheten och valmöjligheterna i livet. Att inte sitta fast i ekorrhjulet 40 timmar i veckan och vara bunden till en arbetsgivare och den årliga löneförhandlingen. Samtidigt har jag aldrig dragits till en livsstil eller arbeten där jag skulle kunna generera riktigt mycket pengar, det är liksom inte jag. Så den lilla erfarenhet jag haft av investeringar kommer i regel från de fondsparande jag fått med mig från mor och farföräldrar samt gammal hederlig pensionsångest. Jag hade däremot aldrig riktigt förstått konceptet i sig tills i början 2018.


Jag hade gjort ett karriärbyte från en lång vistelse i offentlig sektor till ett privat börsnoterat bolag. Bolaget befann sig i startgroparna inför stora strategiska förändringar vilket skulle såklart påverka hela verksamheten, men även aktiekursen och investerarna. Detta genomsyrade hela verksamheten och jag kommer ihåg ett specifikt möte, där den nyanställda konsultchefen för vår avdelning retoriskt ställde frågor till deltagarna om varför aktiekursen betedde sig som den gjorde, och hur investerarna såg på bolaget utifrån den strategi som precis offentliggjorts. Detta i relation till vad som komma skulle på vår avdelning. Det var då något som högg till i mig, som en sorts blandning av existentiell ångest över att jag inte kunde allt om detta redan och att jag låg efter. Samtidigt en enorm fascination över vilket möjligheter som måste finnas om jag bara var lite mer påläst på ämnet. Jag började prata med en kollega på jobbet som jag delade rum med som det visade sig var gammal börshaj på amatörnivå och då var det kört. Vi båda dammade av våra gamla rostiga Avanzakonton och började daytrada skitaktier och bråka om vilka bolag som var bäst och vilken investeringsstrategi som skulle göra en rik. Jag sonderade även terrängen lite privat och det visade sig att jag hade ett par nära vänner som daltade lite med aktier. Det funkar ju inte, att ens nära polare och potentiellt vem som helst runt omkring mig sitter och tjänar massa hemliga stålar medans jag går runt med ångest över att jag inte har högre månadslön. Dags att göra något åt situationen helt enkelt.


Hur skulle jag nu gå tillväga för att komma in i matchen, hur mycket hade jag missat, var det för sent, vafan skulle jag göra? Jag bestämde mig för att attackera ämnet på samma sätt jag alltid gjort när det hugger till i mellangärdet och jag blir vansinnigt intresserad av något. Dags att hitta böcker, podcasts och bloggar och börja tanka ner kunskap som om jag satt i Matrixstolen med en nål i pallet. Information fanns det gått om och precis som alla andra ämnen precis lika mycket skitsnack och desinformation som matnyttigt. Så det vara bara att börja plöja igenom så mycket som möjligt för att få grepp om vad som var vad.


Det fanns ju bara ett litet problem.... Alla mina pengar skulle ju gå till en äcklig kontantinsats inom det närmsta året så jag kunde fixa ett boende, för det behövs ju tydligen. Inte bara boende utan även tillhyggen som möbler och husgeråd och allt annat onödigt för att kunna leva. Sen att jag råkar ha dyr smak hjälper ju ingen fattig heller. Jag hade som mest runda slängar 200 000 kr investerat på börsen sommaren 2018. Gick i slutändan plus minus noll ekonomiskt då jag klev ur innan det brakade lös på marknaden under hösten vilket var tur det. Det jag dock hade fått med mig var en blodad tand och en stor mängd motivation och kunskap om vad som var möjligt att göra över tid. Så spola fram cirka 10-12 månader och dra av alla sparpengar jag slavat ihop under livet. Lägg till en nyproducerad lägenhet, möbler, husgeråd och annat tjafs och där stod jag. Redo att börja om från noll rent ekonomiskt och påbörja min resa mot min första miljon.


Självklarheterna


Relativt snabbt när man börjar sätta sig in i ämnet investeringar så krävs det inget geni direkt för att förstå varför det är vansinne att enbart spara pengar. Ångesten över att veta att ens pengar ligger och ruttnar under inflationens ständigt sugande effekt. Samtidigt som börsen stoltserar med en snittavkastning över tid på cirka 8 % bara jag väljer att slänga in mina pengar i en indexfond och månadsspara för att få en bra snittkurs. När väl detta har sjunkit in finns det inte längre något alternativ...


Den personliga drivkraften


Utöver självklarheterna finns det såklart personliga drivkrafter, både kopplat till ekonomi men även min självbild. Om jag blir intresserad av något eller bedömer det som personligt viktigt för mig kräver min självbild att jag är påläst och relativt framgångsrik på ämnet, i alla fall teoretiskt. Jag måste få känna att jag har grepp om forumet och ha trygghet i att jag faktiskt har ansträngt mig och försökt. Att bara ha mig själv att skylla så att säga. Eller så kanske någon av de terapeuter jag haft skulle argumentera för att det har att göra med min dåliga självbild som säger att jag som människa bara är värd det jag presterar, vem vet.


Sen ska vi inte sticka under stolen med att jag tycker att det verkar riktigt nice att ha mycket pengar. Att slippa vara ekonomiskt bunden, vara fri att göra det jag vill och samtidigt på något skevt sätt förknippa det med framgång i livet. Att vara framgångsrik. Återigen hör jag något terapeut svammel surra nånstans...


Det ultimata spelet


Alla rimliga människor som någonsin spelat någon form av spel eller liknande vet att Magic the Gathering är det absolut ultimata spelet. Jag sticker ut hakan och säger att det saknas konkurrens. Tills den dagen du upptäcker kapitalism och den fria marknaden. Detta tar emot att skriva då jag har ett hjärta och en hjärna som går åt vänster men så är det i alla fall. Det gäller att vara ärlig med sig själv när det kommer till varför man vill göra något, annars går målsättningarna åt havet. Att vi alla ingår i ett sorts enormt spekulativt spel kallat ekonomi, där du med rätt kunskap och verktyg kan navigera dig genom landskapet och få direkt påverkan på din egen livssituation är oerhört fascinerade. Att tillsammans med och emot alla andra investerare få mäta dig intellektuellt och strategiskt på daglig basis på livet ut. Detta känner jag är enormt drivande. Jag tycker helt enkelt att det är väldigt roligt och stimulerande att spendera tid och energi på att analysera, planera och vrida och vända på konceptet investeringar. Samt att dessutom få bland den mest tillfredsställande belöningen som finns för en sån som mig, kvantifierbara resultat. Så länge du har tungan rätt i mun och inte luras av vad som är slump, tillfälligheter och det där som dåliga förlorare brukar kalla för tur det vill säga.


Kryddan


Rik, man kan bli rik.


Målsättning


Om jag skulle ta och vara lite konkret och faktiskt staka ut en rimlig målsättning med mina investeringar

  • Jag vill genom att investera aktivt påverka min finansiella ställning i livet utanför konceptet förvärvsarbete

  • Lära mig mer om det enorma fenomenen vi kallar ekonomi vars spel vi alla deltar i

  • När jag blir äldre ha en trygg och säker finansiell ställning med passiva inkomster

  • Öka mängden realistiska alternativ för mig i livet

  • Ej vara slav under min egen ekonomi

Kort och gott, jag vill ta mig ur ekorrhjulet nån gång i livet. Om så för bara en liten stund.


Delmål


Ytterligare en konkretisering för att bana väg för den strategi som ska ta mig mot mina mål

  • Jag vill se siffran 1 000 000 på mitt investeringssparkonto

  • Jag vill slå Index genom egna investeringar

  • Jag vill känna att fan, jag är bra på det här


Detta är alltså varför jag investerar. Vilken strategi jag applicerar på detta för att nå mina mål återkommer jag till.


/ Investeraren

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.