• Pengadrevet

Nilörngruppen vinstvarnar och jag skjuter ut mig

Andra vinstvarningen i portföljen inför rapportperioden blev Nilörngruppen. Gemensam nämnare med Kindred är att det är lite av ett turnaround case efter en tuffare period. Intressant är då att i båda dessa fall känner jag mig osäker på min bedömning. Helt klart något att vara vaksam på inför framtiden att det kanske inte räcker för mig att identifiera värde. Utan jag behöver addera en aspekt i form av momentum eller positiv trend i ett bolag innan jag kliver in. Visst då ökar chansen att jag missar tåget om värderingen går upp men å andra sidan reduceras risken i investeringen vilket jag premierar. Men åter till Nilörngruppen!


Strax innan börsöppning i morse när jag satt i ett möte så fick jag ett mejl med info att Nilörngruppen vinstvarnade. Snabb genomgång av siffrorna i pressmeddelandet när mötet tog slog gjorde att jag precis han slänga in en order innan börsen slog upp dörrarna. Jag valde att sälja av på 56.90 kr som är 30 öre per aktie över inköpspris för mig, så en minimal vinst. Aktien har vart närmare 20% upp för mig som mest mellan rapporterna. Kanske borde börja fundera på det här med stopp loss?
Så informationen som presenterades var följande:


"Q4 Nilörngruppen meddelar att fjärde kvartalet 2019 var ännu mer utmanande än väntat med lägre omsättning i framför allt England och hos ett antal större kunder. Detta väntas få en negativ effekt även under första kvartalet 2020."


Jämförelsekvartalet är förhållandevis tufft med hänvisning till en engångsintäkt om cirka 2,3 miljoner efter ett förvärv. VD kommenterar att han ser med tillförsikt på framtiden, inte direkt en våg av trygghet som sköljer över en av den formuleringen.


Urval av preliminära siffror som presenterades:

  • Orderingången ökade med 4 procent till 188 mln kr (181)

  • Omsättningen minskade med 8 procent till 171 mln kr (186)

  • Omsättningen justerat för valutaeffekter uppgick till 162 mln kr (186), dvs en underliggande organisk minskning om 13 procent

  • Bruttovinstmarginalen uppgick till 44,2 procent (44,1)

  • Rörelseresultatet uppgick till 11,5 mln kr (25,4)


Helåret 2019

  • Orderingång 753 mln kr (750)

  • Omsättning 715 mln kr (712)

  • Underliggande organisk minskning om 4%

  • Bruttovinstmarginal 43,0% (44,4)

  • Rörelseresultat 66,2 mln kr (85,2)


Det jag reagerade starkast på här var den underliggande organiska minskningen om 13 procent för kvartalet samt en underliggande organisk minskning för helåret med 4%. Samt att rörelseresultatet i princip halveras mot föregående kvartal 2019. Ska erkänna här att jag inte har stenkoll då det var länge sen nu jag läste rapporten för Q3 men bara det faktum att de vinstvarnar inför rapportperioden innebär att caset inte gått i den riktning jag förväntat mig. Att jag kunde ta mig ur med en knapp vinst ser jag som positivt, sen får vi se om jag gjort en felbedömning när rapporten kommer. Det blev ju som sagt riktigt snabba beslut som togs på några minuter.


Vad är skillnaden här då mot Kindred där jag väljer att stanna kvar? Jo i Kindred rapporterades det en tillväxt i omsättning samt antal aktiva kunder, plus att bolaget har en naturlig volatilitet i sin sportbok och har påverkats starkt av regleringar under året. De tjänar dessutom rejält med pengar så marginalerna är större. Överlag så presenterade de även information kring anledningen om vinstvarningen som i mina öron lät rimlig. I Nilörngruppen känner jag en större oro då det inte var lika väntat samt att VD uttrycker att det även kommer spilla över i Q1 2020 med relativt lite information att gå på.


Mycket som händer i portföljen nu inför rapportperioden. Känns på ett sätt bra att kunna skala ner innehav och få en ökad likviditet då marknaden är het samtidigt som träning ger erfarenhet. Däremot är det tråkigt då jag egentligen strävar efter att ha betydligt fler innehav med det gäller att ha disciplin och inte kasta sig in i bolag bara för sakens skull./ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.