• Pengadrevet

Portföljuppdatering - April

Avbetalning, buffert och sunt förnuft


Så här ligger det till, jag är normalt inte världens största fan av alla expertråd och deviser kring buffertar och sparkvoter som ska uppfyllas för att du ska betraktas som en rationell människa. Oavsett vilken metod du använder för att räkna med så anser jag i regel att det är onödigt höga belopp vi pratar om. Med det sagt så självklart är det utifrån din unika situation du ska planera din privatekonomi. Själv är jag ett fan av att vara så fullinvesterad jag kan vara utifrån min riskprofil och hålla andelen pengar jag inte använder till ett minimum. Detta på grund av den ekonomiska motsvarigheten till röta vi kallar inflation och utebliven avkastning. Hur jag än vrider och vänder på det så skulle jag med råge klara av mina månatliga utgifter, plus ha möjlighet till sparande genom den trygghet som finns inom socialförsäkringssystemet, A-kassa och inkomstbortfallsförsäkring. I min bok är det alltså ett suckers bet att spara för mycket pengar utan att investera dom så länge jag har koll på läget och är förbered på vad som händer om skiter träffar fläkten. I regel kan jag ta tyngre engångsposter på innevarande månads planerade sparkvot och behöver jag skyffla pengar fram och tillbaka går det fint med 60 dagars ränte- och avgiftsfri kredit. Detta kommer med sannolikhet förändras när min blygsamma portfölj blir större och en buffert skulle utgöra en betydligt mindre procentuell andel av totalbeloppet. Sen vill man ju även ha det vi kallar för lite torrt krut i portföljen för att kunna dyka på bolag när tillfälle bjuds.


I dagsläget har jag en "buffert" vad det nu är på cirka 20 000 kr och en belåningsgrad på 11,9 % i portföljen och 0 kr i torrt krut. Eftersom samhället just nu påverkas kraftigt av allehanda virus och börsen är som en hal ål vi alla försöker få grepp om går jag i funderingar kring hur jag ska allokera mitt kapital effektivast. Öka på bufferten och bli en anständig medborgare för att klara 3 månaders utgifter som experterna säger? Ha 50 000 kr på sparkontot som ofta brukar vara en siffra folk slänger sig med? Inte köpa aktier för lånade pengar? Traditionellt gillar jag att ta ett års fast utgifter, subtrahera dom från min minsta möjliga inkomst per månad via socialförsäkringssystemet och kolla mellanskillnaden per månad för att räkna på min buffert vilket oftast ger beloppet 0 kr. Sen lite hävstång på det med bolån och så vidare så är jag hemma.


Men planen som börjar ta form för min ekonomi de kommande månaderna är att vänta ut kvartal två och se hur både samhället och bolagens resultat tar vägen. Detta då det just nu är oerhört svårt att uppskatta vart vi är på väg, både på makro och mikronivå. Det mest rationella under tiden jag kan komma fram till om inte ett brutalt guldläge dyker upp är att betala av min belåning i portföljen samt öka på min buffert tills dess att vi är tillbaka i det normala. Med min sparkvot per månad om inget vansinnigt händer bör jag greja detta under kvartalet. Under tiden är tanken att leva som jag lär och sitta still i båten.


Månaden i sammandrag


  • Avkastning exklusive insättningar 1 månad: 29,66% (-28,26%)

  • Insättning 0 kr (15 200 kr)

  • Antal innehav: 9 (9)

  • Nya Innehav: Inga förändringar

  • Kassa: 0 kr (0 kr)

  • Belåning: 11,9% (17,2%) Avbetalning 7000 kr


Sen start 2019-08-12 i sammandrag


  • Totalt innehav: 133 319 kr (120 397 kr)

  • Avkastning: -3,29% (-15,67%)


Portföljen


I vanlig ordning varierar siffrorna något beroende på vilken vy jag hämtar dom från


Kommentar


Som ni kan se är alltså den rationella normativa bollen i rullning och jag har betalat av 7000 kr på belåningen av portföljen vilket tar oss ner på 11,9 % inkl. värdeökning för April. I samband med att Avanza idag annonserat förändringar i belåningsgrad för svenska aktier med effekt från nästa vecka. Samt uppdatering av vilka värdepapper som ingår i superräntan kan det hända att jag flyttar in kapital från sparkontot och betalar ned krediten ytterligare. Detta då Kindred får foten som underlag för superränta och det enbart är Spiltan Aktiefond Investmentbolag som utgör kreditunderlaget i portföljen. Men det tar jag på volley när jag ser hur räntan påverkas om jag ska vänta till nästa lön eller inte.


I övrigt så inga nya innehav. Jag bevakar nyheter och kurser dagligen som en hök för att hålla koll på hur det går för mina befintliga innehav, men även de bolag jag har span på för kommande investeringar. Jag screenar också febrilt på Börsdata för att se hur olika bolags resultat påverkas av rapporterna. Det är oerhört intressant att se hur resultaten kommer in och vilka utsikter bolagen har för kvartal två. Beroende på hur börsen står om 30 dagar så får vi se hur jag har beslutat att allokera mitt kapital för vad jag anser är mest lönsamt. Normal trygg Svensson utan belåning och trygg buffert, eller walk on the wild side med Pengadrevet./ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.