• Pengadrevet

Portföljuppdatering - Februari 2020


Corona krasch och milstolpar


Det har varit en trög start på året för lag Pengadrevet vs Index. Flera vinstvarningar senare och så kom vinden i seglen äntligen i mitten på februari. Avkastningen tog fart och vi gick mot ljusare tider, börsen tog återigen all time high den 19:e då vi stängde över 1900 och allt började se ok ut. Ett stycke Corona senare och vi fick vår största nedgång på börsen sen Brexit 2016 och där rök den medvinden. Börsveckan har varit helt sanslöst blodig resultatmässigt men samtidigt lärorik. Men å andra sidan har jag nått en milstolpe i portföljen vilket Avanza gladde sig åt att informera mig om.

Sen portföljens officiella start 12 augusti då jag köpte Swedol för 5000 kr har vi nu så här 197 dagar senare den 25 februari (då jag fick meddelandet) vaskat fram över hundra tusen svenska kronor i kapital. Inte illa för en ensamstående medelinkomsttagare som börjat från noll efter bostadsköp, karriärbyten och separationer och allt det där livet innehåller. Det är en bit över 500 kr om dagen i blandad kompott av avkastning och investerat sparkapital. Frågan är bara hur länge jag får ligga kvar på nivån med tanke på börsklimatet.


Hur som helst, mot mentalt nya och högre höjder! Vad firar man näst, är det 250 000 kr som gäller?


Månaden i sammandrag


  • Avkastning: -5,69 % (6,22 %)

  • Insättningar: 15 200 kr (7 500 kr)

  • Antal innehav: 7 (7)

  • Nya innehav: Nordic Waterproofing & AQ Group

  • Sålda innehav: Bahnhof & KnowIT

  • Kassa: 22 kr (20 555kr)

  • Belåning: 1,7 % (0)


Sen start 2019-08-12 i sammandrag


  • Totalt innehav: 101 203 kr (92 829 kr)

  • Avkastning: 13,85 % (19,02 %)


Portföljen 2020-02-29


Utveckling skiljer lite beroende på vart Avanza beräknar den

Avkastnings- och investeringsresultat per rapporteringstillfälleKommentar


Det som skulle bli vändpunkten i portföljen visade sig bli total kollaps under sista veckan i februari. Inget konstigt i sig med tanke på att hela marknaden går samma väg, trapporna upp men hissen ned som det brukar heta på börsen. Detta är en otroligt lärorik situation för mig som ny investerare då det är just den här situationen man har läst om så många gånger i olika böcker. Alla dessa råd kring hur man ska respektera marknaden och ta höjd för att det kan komma en svart svan när man minst anar det. Hur du ska resonera kring risk men även hur du ska reagera när det väl händer. Jag planerar att skriva ett inlägg där jag mer grundligt ger min syn på hur jag tänkt och agerat under den här inledande perioden. Men framför allt vad jag har lärt mig inför framtiden.


En del av mitt agerande som ska utvärderas är att jag ganska tidigt började dippköpa i befintliga investeringar. Inget konstigt i sig då jag lagt mycket tid på att analysera mina innehav och har en bra uppfattning om deras underliggande värdering och riskprofil. Kan dock tycka att jag blev lite väl fokuserad på att försöka utnyttja tillfället så jag blev lite för ivrig. Resultatet är att det torra krutet är slut och jag får helt enkelt sitta helt still i min lilla båt tills nästa lön. På ett sätt ganska skönt med tanke på att det nu blir fullt fokus på att rida ut stormen som råder där ute. Jag är dock lugn med att jag inte gjort något dumt än så länge och hållit nybörjarnerverna i schack.


Sitt still i båten och se till att ha flytväst och badkläder på./ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.