• Pengadrevet

Portföljuppdatering - Maj

Sell in may and go away?


Även i Sverige har vi en berömd variant av detta ikoniska ordspråk, sälj till sillen och köp till kräftorna, men hänvisning till att det brukar gå åt helvete på börsen under sommarmånaderna. Börsen har ju rasslat till rejält under Maj och vi har fått en fenomenal återhämtning sen botten den 23 mars. Senaste veckan har uppgången fortsatt på grund av en så kallad sektor rotation då tidigare drivande marknader som tech, spel och SaaS tjänster stannat av och värdeaktier som cykliskt och bank har fått ta över stafettpinnen. Många ifrågasätter vad som händer och om uppgången verkligen är rationell, lite som vanligt alltså när börsen går upp. OMXS30 har passerat nivåer vi såg i september 2019 och jag hörde så sent som igår i Börssnack med Hansén och Olavi. Där förvaltaren och bloggaren Jonas Dahlqvist uttryckte att så länge börsen håller sig över cirka 1475 så har marknaden en tro på att Corona kommer att blåsa över samt att uppgången kommer fortsätta och toppa ur runt 1700 +- 20-30 punkter enligt hans TA indikatorer. Vidare att vi förmodligen kan se fram emot en konsolidering under 2020 på dessa nivåer för 2021 återvända till ett all time high igen när tillväxten tar fart. Detta är såklart ett stort OM som påverkas av hur situationen med Corona faktiskt fortskrider. Om detta skulle inträffa så kommer det vara ett mycket bra läge att göra investeringar under rådande konsolidering för att få ta del av uppgången som följer.


Den fina uppgången som skett i vissa sektorer har gjort att vi börjat se vinsthemtagningar samt sälj rekar i fina bolag som lett uppgången, Fortnox t.ex. Anmärkningsvärt med tanke på vart vi befann oss för 60 dagar sen. Vi är ju inte överlag i en Sell in may and go away situation med tanke på det extraordinära börsklimatet 2020 bjuder på. Snarare tvärtom då vi potentiellt står in för ett halvår av potentiella köplägen om vi får se en konsolidering på nuvarande nivåer. Strategin i min portfölj är fortsatt, skit i sillen, sitt still i båten och bevaka noga potentiella köp. De nog så omtalade kvartal tvås rapporter ska ju faktiskt först få visa oss hur det egentligen står till där ute innan vi bestämmer oss.


Månaden i sammandrag

  • Avkastning exklusive insättningar 1 månad: 10,70% (29,66%)

  • Insättning 15 279 kr (0 kr)

  • Antal innehav: 9 (9)

  • Nya Innehav: Inga förändringar

  • Kassa: 198 kr (0 kr)

  • Belåning: 0% (11,9%)


Sen start 2019-08-12 i sammandrag

  • Totalt innehav: 143 920 kr (133 319 kr)

  • Avkastning: 6,22% (-3,29%)


Portföljen


I vanlig ordning kan siffror variera beroende på vy hos Avanza. Denna månad bjuds det även på lite extra transparens med alla transaktioner gjorda från årets högsta punkt innan raset 2020-02-24 samt portföljens återhämtning sen botten 2020-03-23.


Total utveckling 1 mån


Total utveckling sen start 2019-08-12 då vi återigen är på den blåa sidan


Total utveckling sen årslägsta 2020-03-23 då marknaden och tillika portföljen bottnade ur


Samtliga transaktioner under Covid-19 krisen från topp till dags datum


Portföljen 2020-05-30 (transaktion lagd på Spiltan Aktiefond Investmentbolag till kurs ca 411 kr)

Vi är tillbaka på plus igen och andas luft


Kommentar


Under maj har portföljen alltså krigat sig tillbaka till positiva nivåer. Med tanke på den förhållandevis låga risk jag tar samt att jag började 2020 tufft med vinstvarningar i två innehav samt en rejäl smäll för spelbranschen innan Corona så ser det inte helt fel ut. Som ni ser så handlade jag för 65 689 kr netto under perioden 2020-02-24 och 2020-05-18 och kan konstatera att min första kris jag genomgått hittills ändå får godkänt än så länge. Jag har stått på gasen så mycket jag vågat och kunnat samtidigt som jag lyckats hålla mig inom ramarna för min strategi. Disciplin och tålamod har varit ledmotiv även om jag blev för ivrig initialt.


Jag fortsätter på samma utstakade bana och sitter tryggt i mina innehav och väntar in kvartal två och dess resultat. Jag har läst på om diverse portföljkandidater och satt ett motiverat värde per aktie baserat på utfall i kvartalet. Detta innebär att jag är skjutklar i en 4-5 bolag om köpläge skulle uppstå i samband med rapport och därför vill ja ha likviditet. Jag har valt att sälja av mitt enda fondinnehav när den nu åter står på plus. Jag vill inte vara exponerad mot avgift i dessa tider samt att jag känner mig tryggare med att förvalta mitt kapital själv och ha torrt krut i kassan om det uppstår köplägen kommande halvåret.


Så skit i sillen och still still i båten med spöt i vattnet redo för fångst!


/ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.