• Pengadrevet

Portföljuppdatering - Mars


Coronakaos och bloggtrötthet


Long time no blogginlägg, senaste aktiviteten här på Pengadrevet ser jag var 3 mars vilket är lite drygt 5+ veckor sedan. Anledningen till min exil har varit flera. Dels så har vi haft upptrappningen av Corona i världen och i Sverige med alla intryck och förändringar i tillvaron det medför. Allt som i sin tur sker i privatlivet och arbetslivet på det och samtidigt ska jag försöka hinna med i svängarna på börsen. Då detta har varit och är den första och största kraschen jag själv varit del av i min investerarkarriär så är det mycket se och lär läge som gäller. Hänga med i vad som händer i samhället och vilken påverkan det har på börsen och i sin tur hur många andra mer erfarna spelare ser på händelserna.


Men den kanske största anledningen till att jag inte riktigt känt att jag orkat med senaste månaden är att bloggen till stor del blivit förknippad sociala medier för mig. Något som jag i grund och botten har riktigt svårt för på grund av alla de intryck som ges. Nästan all trafik genereras via Twitter och till viss del Facebook vilket gör att interaktion där är svår att undvika. När Corona exploderat i världen och i Sverige har andelen politiska och till den delen vansinniga inlägg som delas runt följt efter i samma takt. Det har därför avföljts friskt och skalats ned från min sida, appar har avinstallerats och jag har helt enkelt valt att frikoppla ett tag. Men så idag fick jag första gången lite feeling att faktiskt få till en portföljuppdatering. Som tur är har jag tagit lite skärmdumpar från 1 April och sparat så jag har schysst data för månaden. Mot siffrorna.


Månaden i sammandrag


  • Avkastning exklusive insättningar 1 månad: -28,26% (-5,69)

  • Insättning 15 997 kr (15 200 kr)

  • Antal innehav: 9 (7)

  • Nya Innehav: Bahnhof är åter i Portföljen och OEM välkomnas för första gången

  • Kassa: 0 kr (22 kr)

  • Belåning: 17,2% (1,7%)


Sen start 2019-08-12 i sammandrag


  • Totalt innehav: 120 397 kr (101 203 kr)

  • Avkastning: -15,67% (13,85%)


Portföljen

Eftersom vi är en bit in i April bjuder jag även på en färsk snapshot av portföljen då vi har relativt stora rörelser på börsen.Kommentar


Precis likt index i stort och de flesta andras portföljer har lag Pengadrevet tagit stryk efter raset den 24 februari. Då jag sitter på små bolag som tenderar att kunna ta lite mer stryk i volatila tider på grund av likviditeten i aktien så ligger jag back mot index. Som tur var inför att allt detta började så hade jag börjat ta hem vinster och skalade ner i portföljen. Inte som följd av att jag har nått sjätte sinne eller så utan bara att vissa bolag helt enkelt blev övervärderade utifrån min strategi och att jag ville ta ned risk utifrån bolagstyp. Efter 24 Februari och de kommande två veckorna köpte jag ganska friskt i mina befintliga innehav genom att öka på min belåning. Mycket av dessa affärer gjordes då kurserna tog omotiverat mycket stryk utifrån det rådande läget i världen. Givetvis har vi sett extremt mycket större nedgångar efter det men jag hade förmodligen gjort samma sak om vi fick backa bandet.


Efter den initiala nedgången då jag tankade rejält i mina befintliga innehav har jag gjort två nyinvesteringar. Dels har jag plockat in Bahnhof igen som jag sålde av i Februari på strax över 27 kr. När de rasade ner till 20 kr passade jag på att plocka på mig ett gäng då bolaget ligger i top över de förmodligen säkraste och stabilaste kassaflödena på marknaden under krisen och sitter på en fenomenal balansräkning. Sen har även OEM international fått plats i portföljen, en industripärla som är oerhört välskött som jag spanat på länge. Här har värderingen varit väldigt hög men när den kom ner under P/e 15 så passade jag på. Får återkomma med en djupare genomgång av bolaget men som det ser ut nu på börsen är det inte läge.


En reflektion från min sida så här lite över 1 månad in i min första krasch är att jag ger mig själv ett bra betyg överlag. Jag har gått in i krisen med en portfölj jag känner mig trygg med utifrån min egen strategi och nivå av risk. Jag identifierade tidigt vikten av att sitta still i båten och inte göra något förhastat. Samt att vara väldigt noggrann med att låta min strategi och grundläggande metodik för investeringar vara styrande även i kristider. Investeringar ska uppfylla samma strikta krav och gå igenom samma process som innan vi gick in i krisen. Jag köper alltså inte något bara för att det har blivit oerhört billigt, de måste även uppfylla alla andra kriterier jag har. Lite kritik till mig själv har jag dock. I början var jag så fokuserad på att hitta bra köplägen under raset att jag glömde bort att sitta stilla i båten även innefattar att köpa, inte bara att inte sälja av. Jag kan därför tycka att jag varit lite för ivrig när de kommer att fylla på i mina innehav och skulle önska att jag kunde haft is i magen även på köpsidan. Däremot så var läget mycket svårt att bedöma då rörelserna påverkades av utvecklingen av Corona som var svårt att förutspå hur hårt det egentligen skulle slå. Så en kombination av en underskattning av virusets spridning och påverkan och FOMO blandat med girighet slog till.


En kommentar till att jag har ökat på belåningen kraftigt som nu är runt 16% i dagsläget. Jag tog beslutet att öka på min belåning då jag har goda marginaler för att klara av fortsatta förluster i portföljen med tanke på den blygsamma storleken. Skulle vi får ytterligare en snabb och kraftig nedgång har jag möjlighet att gå in med kapital för att undvika överbelåning eller margin calls. Samtidigt så tillåter min sparkvot och det faktum att mitt sparande har så stor effekt på min portfölj fortfarande mig att snabbt sänka skuldkvoten genom nya investeringar. Jag vill genom belåning se till att jag tar chansen att plocka upp innehav som Bahnhof och OEM på låga nivåer där jag verkar träffat botten utifrån nuvarande nedgång. Och på så sätt få en hävstångseffekt när vi ser en uppgång på börsen samtidigt som jag betalar av skulden och ökar mina innehav för att sänka skuldkvoten. Rätt eller fel få som vanligt tiden utvisa.


Hur som helst så ser jag ljust på framtiden för lag Pengadrevet och jag ser fram emot rapportperioden som kommer nu då vi kan få lite faktiska underlag för hur det går för våra kära bolag.


/ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.