• Pengadrevet

Prisa gudarna, jag har sett ljuset i Svolder

God helg gott folk, jag vaknade upp i morse med en uppenbarelse, jag kanske har sett ljuset. Jag har sedan jag påbörjade pengadrevets portfölj haft svårt att hitta bra case att investera i. Nu gör jag ju det såklart inte helt enkelt för mig med den defensiva strikta strategi jag har, däremot har jag förstått att många andra upplever samma sak just nu. Det är helt enkelt svårt att hitta bra bolag till ett vettigt pris på dagens uppeldade marknad. Låga räntor tvingar investerare ut på börsen för att få avkastning till högre risk, således stiger priset på aktierna. Inga konstigheter i det men för oss defensiva värdeinvesterare som ändå suktar efter lite lagom tillväxt i tillvaron blir det motvind. Jag känner att jag saknar 1-2 bolag i portföljen för att få en ökad diversifiering överlag, det känns lite för trångt helt enkelt. Flertalet av de bolag jag har kikat på den senaste tiden ger mig ingen bra feeling, det är alltid någon detalj jag stör mig på eller så är de helt enkelt för dyra.I veckan tog jag mig en rejäl funderare på AQ group och Enea som exempel. AQ är ett hejdundrande fint cykliskt industribolag som jag alltid är sugen på att plocka in i portföljen. Men det faller på att de har lite för låg direktavkastning för att vara just ett cyklist bolag i kombination med att de saknar finansiell målsättning vad gäller tillväxt. Detta i kombination med marginaler under marknadssnitt och i jämförelse med mina redan fina innehav på samma tema, Beijer Alma och Concentric, så kan jag helt enkelt inte motivera dess plats i portföljen. AQ har lyft sig ur sin svacka och då de haft usla jämförelsekvartal föregående år och gått från p/e 21-22 till p/e 13 då rullande 12 månaders vinst per aktie äntligen kommit till rätta igen i och med kvartalsrapport 3.

Se Q3 2018 som precis fasats ut i R12 statistik

Enea då? Dom också ett mycket fint bolag som kombinerar konsultverksamhet med mjukvaruutveckling varav de senare är den större delen av verksamheten och det som intresserar mig mest. Skulle gärna vilja knipa ett mjukvarubolag till ett p/e under 20 då det är sällsynt. Här har vi dock en direktavkastning på 0 procent då de 2017 ströp utdelningen helt till förmån för expansion. Jag vill ha lite direktavkastning som säkerhetsmarginal i mina investeringar, jag bara är sån okej? En del deras kassaflöde i kvartal 3 är också en nyemission på saftiga 271 miljoner för att lösa ett obligationslån på 500 miljoner i förtid som utgavs i mars 2018. Detta för att få en stabilare kapitalstruktur och fortsätta sin expansionsresa. Call me crazy men jag är inte ett fan av att bolaget är i behov av externt kapital i denna uträckning för att fortsätta expandera samtidigt som jag inte får någon direktavkastning, det är inte heller första gången.


Se nyemissioner 2017 och 2019

Så det blir alltså ingen affär den här gången, dock vill jag påpeka att det är två fina bolag som jag håller under uppsyn och gärna skulle plocka in i portföljen om stjärnorna står rätt i framtiden. Men vad ska jag göra istället då? Det var ju det som slog mig i morse när jag såg ljuset! Jag har ju nyligen skrivit inlägg och om investmentbolag och hur bra de är i jämförelse med börsen i stort. Det har alltid funnits ett sug hos mig att köpa dessa bolag men samtidigt vill jag ju pröva mina vingar som egen förvaltare av mitt kapital först. Men ett jäkla investmentbolag kan jag väl få ha trots min strategi va?! Så då är frågan, finns det investmentbolag som har en väldigt likartad strategi som jag har när det kommer till investeringar. Som de facto plockar in bolag i portföljen som jag är intresserad av så att jag får en ökad diversifiering inom ramarna för den strategi jag har. Ja hörrni det gör det!

Jag ger er Svolder, ett investmentbolag med ett börsvärde på strax under 3 miljarder kronor, riktigt bra historik och relativ kursutveckling. Bolaget råkar dessutom ge 1,9 % direktavkastning och har en stabil utdelningshistorik. De handlas till rabatt och håll i hatten nu, de investerar i små och medelstora bolag som är noterade på Nasdaq, alltså inget småtjafs som är onoterat som gör att man inte kan bedöma portföljen och heller inga broilerbolag som redan är färdiga och mogna. De är ett litet bolag där 5 personer sköter förvaltningen, de kör en aktiv stockpicking strategi där de genom fundamentalanalys försöker identifiera bolag och över tid slå småbolagsindex, Carnegie Small Cap Index (CSRX).

Svolder investerar alltså i bolag med följande centrala krav:

  • Kvalitet – Noteringsavtal med Nasdaq Stockholm AB

  • Storlek – Noterade bolag med börsvärden understigande 20 000 MSEK

  • Karaktär – Etablerade affärsmodeller

  • Finansiellt – Utdelningskapacitet och utdelningsvilja

Jag menar titta bara så vackert här nedan. Bolag jag aktivt haft ett intresse av men som faller utanför ramarna för mig pga pris och således risk är t.ex. GARO och Lime Technologies. Nordic Waterproofing är ett mycket fint bolag jag gärna ägt om det inte var så att det redovisar i Danmark vilket innebär källskatt på nästan 30% om jag inte minns fel där allt utöver 15 % måste begäras manuellt om du inte kör kapitalförsäkring. Nämnde jag även att de har sitt säte i Danmark? Min poäng här är att jag har möjligheten att diversifiera mig inom ramen för min egen strategi, såväl genom storleken på Svolder men även typen av innehav som passar mig som hand i handske. Dessutom till en substansrabatt och med aktiv förvaltning. Jag tror ni börjar fatta vart vi är på väg här.

Vad jag har gjort är alltså att kasta mig över årsredovisningen som så lägligt damp ner i augusti och läst igenom den, och jag gillar vad jag ser. Om inte något drastiskt skulle hända är jag rätt säker på att Svolder blir innehav nr 10 i pengadrevets portfölj. Även om det till viss del känns som att jag säljer ut mig.


Trevlig helg på er./ Investeraren0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.