• Pengadrevet

Att binda eller inte binda, det är räntefrågan

Vi välkomnar en ny vecka på börsen med uppgång efter fredagens fiasko, index går rakt uppåt så här cirka 20 minuter efter öppning och allt ser frid och fröjd ut.

Eftersom portföljen går galant behöver jag ju inte oroa mig för det utan kan tänka på andra sätt att tjäna pengar, jag tänker på utgifterna i balansräkningen. Då riksbanken gått ut och flaggat för en räntehöjning i december från -0,25 till 0,0 ränta har många svenskar börjat nappa på bankernas bud och binder sina bolåneräntor. Jag hör samtidigt hur det viskas om att trots höjningen så har inte våra räntor nått botten och att det eventuellt finns mer att hämta för oss låntagare.


Yngves med sitt kärleksbarn Riksbanken

Jag tar i alla fall tillfället i akt att se över min lånesituation då jag tog mina första lån någonsin i maj 2019 på rörlig ränta. Lånen råkar jag ha på en av alla dessa banker som varit i blåsväder för oegentligheter den senaste året med rörlig ränta på 1.54. Jag är inte nöjd. Dels har jag möjligheter att få ner min ränta till t.ex. 1,29 om jag byter till allas vår boj i bukten SBAB. Där stoltseras det med att överskott går till statens kassa istället för ledningsgruppens fickor osv vilket jag kan tycka är mer motiverande än att det går till kriminella via penningtvätt, jag kanske har blivit blödig på gamla dagar. Skulle jag dessutom binda räntan på två respektive tre år lockas det med ännu lägre räntor vilket är intressant. Dels för att vi står inför en höjning med lovord om att räntan ska ligga stilla de kommande åren, hur mycket vi nu kan lita på det. Det är även intressant då vi aldrig stått inför ett liknande läge så det är svårt att sia om framtiden. Som jag ser det har ja följande alternativ:

  • Byt bank och sänk min ränta med 0,25 punkter med rörlig ränta och se vad framtiden ger

  • Byt bank och sänk min ränta med upp emot 0,45 punkter och bind, se vad framtiden ger

  • Byt inte bank och fortsätt att känna mig antastad av bankväsendet och betala mer

Min analys ger: Jag byter bank.

Frågan är sen om jag ska binda eller köra rörligt. Det flexibla alternativet att köra 2-3 lån och binda en andel och köra en rörligt finns ju alltid såklart. Historiskt ska man ju tjäna på att ha rörlig ränta men det var så länge historien inte hade vår nutida räntesituation. Mot bakgrunden av att Yngves och kompani hävdar oförändrad ränta över så lång tid framöver är jag faktiskt riktigt sugen på att binda upp mig på ett par år./ Investeraren


pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.