• Pengadrevet

Småbolagseffekten - tjäna pengar på små bolag

Småbolagseffekten är en teori som uppmärksammades i början av 80 talet och bygger på att mindre bolag förväntas generera en högre avkastning över tid i jämförelse med större bolag. Detta som en effekt av att det finns större möjligheter för tillväxt kombinerat med en högre risk. Huruvida effekten har faktiska resultat tänker jag inte gå in på djupet i. Dock utifrån det jag har läst på ämnet tenderar mindre bolag att leverera en överavkastning över tid speciellt om du genom värdeinvesteringar lyckas identifiera undervärderade bolag som marknaden inte uppmärksammat ännu. Samtidigt som potentialen för kursraketer och framtidens storbolag ofta hittas bland de mindre bolagen ökar även risken markant att du stöter på blindgångare. Bolagen har oftast kortare historik, mindre tillgänglig information för analys och mindre beprövade affärsmodeller. Det krävs i regel mer analys med tillgång till mindre information för att göra en bra bedömning. Jag själv söker mig i regel till mindre bolag just på grund av dessa effekter med teorin att jag genom hårda och konservativa analyser ska kunna hitta guldkorn som ger just tillväxt. En stor del i detta är att jag tycker att det är mycket roligare att analysera mindre bolag och ta deras av deras resa än de större kolosserna som oftare ingår i t.ex. utdelningsstrategier.
Lite spontana siffror från våra kära fondförvaltare då, om vi kör en helt vanlig sökning på svenska fonder hos Avanza så ser vi att topplistan för de senaste 5 åren domineras av småbolag. Först på plats 18 hittar vi den första fonden i kategorin "Sverige" Spiltan Aktiefond Stabil.
Om vi sedan går till Morningstar och kör en slagning på respektive kategori och filtrerar på historik över 10 år får vi följande resultat, även här domineras det av småbolag
Småbolagssnittet över 10 år ligger på 341,28 % och toppas av SEB Sverigefond Småbolag C/R på 429,8%. Vi jämför nedan med kategorin Sverigefonder och ser att snittet ligger på 182,37% och toppas av AstraZeneca Allemansfond följt av Spiltan Aktiefond Stabil som vi såg på plats 18 i slagningen hos Avanza. Notera även skillnaden i snitt för övriga år, speciellt 15 år då ni får med finanskrisen.
Vi kan helt enkelt konstatera att i Svenska fondvärden som är bland de bäst presterande i värden statistiskt så dominerar småbolagen topplistorna. Nu är aktiv fondförvaltning inte alls det samma som aktiv stockpicking hemma på sängkammaren men de ger i alla fall en intressant inblick på temat.


Det är en del av denna teoretiska överavkastning jag vill åt genom min strategi här på pengadrevet. Där majoriteten av alla investeringar görs på small- och mid cap på Stockholmsbörsen. Jag försöker hålla ett stenhårt fokus på att minimera risk i mina case och fokuserar på bolag med stark resultat- och balansräkning med historik på 3-7 år för att sålla ut mer spekulativa investeringar. Huruvida detta kommer att lyckas återstår att se, sen får vi även inte glömma att historisk avkastning inte är en garant för framtida avkastning. Det är mycket möjligt att vi inte får se samma prestationer från småbolag de kommande 10 -15 åren.


Just nu håller jag på och analyserar ett eventuellt kommande innehav i portföljen där bolagsvärdet på börsen ligger runt ett par hundra miljoner kronor. Förhoppningsvis en framtida raket./ Pengadrevet


0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.