• Pengadrevet

Största rean på börsen på fyra år!

I måndags morse small det. Corona virusets framfart fick till slut bägaren att rinna över för vår kära börs som redan veckan innan tagit nya allt time highs. Informationen om spridningen till mellan östern och framförallt Europa skapar stor oro på marknaden. Resultat är en nedgång av en storlek vi inte har sett på cirka 4 år sedan Brexit annonserades med över 4 %, idag tisdag är vi i skrivande stund ner 0,46 %. För att sätta saker i perspektiv gäller det att ta del av lite statistik, Erik Hansén på twitter får en stark följ rek av mig och bidrar ofta med intressanta diagram, se nedan.


Grafen visar de tillfällen vi sett en nedgång på över 3 % eller mer på Stockholmsbörsen, gårdagen var med andra ord inte direkt unik även om det var bra länge sedan


Stockholmsbörsens utveckling årsvis sen 1987, 70 % av åren har positiv utveckling.

Statistik över antal och storlek på positiva marknaden enligt S&P 500 i USA


Det är alltså inte ovanligt att vi ser börsnedgångar även om börstrenden över tid är positiv. Frågan i detta fall är ju såklart relativ då vi ännu inte vet hur Corona virusets utveckling kommer te sig. Vi har däremot haft en kraftig uppgång på börsen under 2019 och början av 2020 som många oroat sig för. Många passar säkert på att nyttja detta tillfälle att plocka hem vinster eller se det som en anledning att sälja av. Hur länge nedgången fortgår återstår att se.


I lägen som dessa gäller det att hålla sig lugn och sitta stilla i båten, att inte låta känslorna få övertaget. Är du trygg i dina innehav och deras underliggande värde fyller de ingen som helst funktion att sälja om din investeringshorisont är lång. Visst nu är inte situationen över utan under våren kommer det visa sig vilken effekt Corona har haft på resultaten i våra innehav och på ekonomin i stort. Men som grundprincip gäller att om du har ett väldigt långt perspektiv i din portfölj och den underliggande verksamheten i bolaget inte förändras, sitt still.


Om jag tar min egen portfölj som exempel så gör jag relativt gedigna analyser och investerar konservativt. Jag är därmed trygg i mina innehav över tid och ser inte en prisnedgång som ett problem. Skulle de få effekter över tid så får jag såklart omvärdera. Men eftersom jag är trygg i mina innehav har jag snarare suttit och letat köplägen sen måndags morgon. Vilka bolag ser jag läge att kliva in i eller öka på mina innehav. Det är helt enkelt rea på börsen och jag får fler aktier för varje investerad krona. Sitter du däremot med innehav i din portfölj som känns riktigt obekväma i tider som dessa kan du snarare bör reflektera över om bolaget har något att göra i din portfölj över huvud taget. Min portfölj var ner - 4,12 % och hittills idag - 0,84 %, resultatet är att jag har:


  • Köpt in mig i AQ group på 185 kronor

  • Fyllt på rejält i Svolder på 135 kr

  • Fyllt på i Enlabs på 20,70 kr


Jag fortsätter att bevaka mina övriga innehav för att se om de blir läge att tanka på mera. Eftersom detta är min första stora nedgång (eller iaf början på än så länge) har det varit intressant att se min egen reaktion. Blir självklart till att reflektera och utvärdera i efterhand eventuella misstag men än så länge är jag nöjd. Ingen panik att sälja av eller tappa position, jag letar snarare lägen för att kliva in i aktier till vad jag tycker är ett rimligt pris. Jag försöker förhålla mig till vad jag bedömer är bolagens underliggande värde sen tidigare och letar köpläge därefter, sälja finns inte på kartan.


Hoppas ni njuter lika mycket av rean på börsen där ute som jag gör, och om du är osäker, glöm inte att sitta still i båten även om det kan vara obehagligt när det gungar./ Pengadrevet
pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.