• Pengadrevet

Strategi och konsten att inte bada naken

En vis man vi namn Warren Buffett sa en gång "it's only when the tide goes out that you discover who has been swimming naked". Det Buffett syftar på är att det är först när marknaden svänger och det blir sämre tider som det visar sig vem som tagit för stor risk i sin portfölj. Det är betydligt enklare att prestera bra på börsen när det gå bra för alla andra. När den berömda pendeln svänger mot god tillväxt, ständigt stigande index och stora orderingångar för bolagen. När alla andra också tjänar pengar är det ingen större konst att göra det själv. Det knepiga är däremot när pendeln svänger och det börjar gå utför och du sitter på en portfölj med hög risk, låg diversifiering och spekulationer som klappar igenom.


I ett tidigare inlägg skrev jag om vikten av att ha en filosofie som grund för dina investeringar, att förstå varför det är viktigt för dig att investera över tid. Idag tänkte jag beröra vikten av att ha en strategi för att nå framgång på börsen. En strategi kan egentligen vara precis vad du vill så länge den är tydligt definierad. Det jag syftar på här är en uppsättning regler, beteende och procedurer över ett längre tidsperspektiv för att ledsaga dig vid val av investeringar. Hur du hittar och väljer investeringar, köper värdepapper, hur du designar din portfölj och när du säljer av innehav. Din strategi kommer ha en stark anknytning till din filosofie, din värdegrund om varför du investerar. Dels för att du kommer behöva disciplin och tålamod över tid men framförallt så att du väljer en strategi som ligger i linje med dina målsättningar. Det är ju minst sagt medium att välja en oerhört offensiv strategi med hög risk om du har lågt intresse för att aktivt förvalta dina investeringar, lever med små ekonomiska marginaler och saknar den kunskap som krävs. En banal parallell, du vill kunna springa Stockholm maraton på under 3:00h blankt om fyra år och din strategi för att nå dit bör då rimligtvis inte vara att träna som en bodybuildare på gymmet. Ditt val av strategi bör alltså ha en förankring i varför du väljer att investera och dina egna förutsättningar över tid. Är det realistiskt?


Oavsett vilken strategi du väljer så kommer den alltid att vara starkt förknippad med risk. Risk väljer jag här att definiera som förlust av kapital över tid, dock kan den komma i många former.


 • Förlust av kapital

 • Investeringar presterar sämre än din målsättning

 • Du utsätter dig för privat risk genom att binda kapital i investeringar


Risk är inte bara potentiell förlust av kapital eller underprestation. Det är betydligt mer nyanserat än så, nedan ser ni en bild lånad från Howard Marks för att illustrera fenomenet. Risk kan beskrivas som alla de potentiella utfall som en investering kan leda till över tid som inte ligger i linje med ditt önskade scenario. Det linjära diagrammet visar på förhållandet mellan risk och avkastning med fyra investeringar infogade. Varje investering i sig illustreras av en normalfördelningskurva för att belysa den individuella risken varje investering medför.Varje invertering som görs behöver alltså utvärderas utifrån historik och nuläge i relation till samtliga potentiella utfall i framtiden och dess sannolikhet. Detta är som den uppmärksamma läsaren snabbt inser riktigt svårt och komplext. Jag vill inte påstå att jag själv sitter hemma med grafer och kurvor och går bananas varje gång jag ska göra en investering. Men det är ett bra koncept att ha med sig i bakhuvudet, speciellt för er som tycker det är roligt med spekulation. Mer breda riktlinjer är dock att högre risk medför potentiellt högre osäkerhet när det kommer till.

 • Högre förväntad avkastning

 • Potentiellt lägre avkastning

 • Potentiell förlust av kapital

Så vilka strategier finns det då att välja mellan och vad ska du dra till med, här följer ett litet axplock av några av de vanligaste där ute.

 • Värdeinvesteringar (bolag som är undervärderade)

 • Utdelningsportföljen (bolag som genererar hög direktavkastning)

 • Tillväxtbolag (bolag som har goda möjligheter till tillväxt)

 • Buy and hold (köp bra bolag och behåll dom)

 • Index (köp ett gäng indexfonder och sluta tänk)

Vi har inte möjlighet att gå in i detalj i samtliga, däremot kommer jag att följa upp detta inlägg med en djupdykning i värdeinvesteringar då det ändå är det jag påstår mig själv hålla på med. Oavsett vilken strategi du väljer så är ditt förhållande till risk dynamiskt utifrån vilka bolag du väljer att plocka in i din portfölj. Det finns tekniker för att både reducera risk och maximera chans till vinst och jag tänkte att vi ska gå igenom en av dom mest universala.


Diversifiering

Att diversifiera sin portfölj kan liknas vid motsatsen till att hitta nålen i en höstack. Tänk dig att börsen är en enda stor höstack med nålar i, nålarna är dina potentiella vinster, dina guldkorn, det nya Google. Alla vill ju självklart vara först med att hitta Google 2.0, problemet är just det där tradiga tjatet om att vi inte kan se in i framtiden. Men vänta nu, vad händer om vi köper hela höstacken då? Då får vi ju alla nålar på köpet? Nja riktigt så enkelt är det ju inte, främst för att vi har inte råd eller möjlighet att köpa hela höstacken plus att det skulle behöva göras i så små volymer att de inte skull ge någon vidare avkastning. Däremot så får vi större chans att hitta potentiella raketer om vi investerar i fler aktier i fler branscher. Men vänta tänker den uppmärksamma investeraren, han har ju svamlat om risk hela tiden. Det fina med att maximera sina chanser till att hitta fler raketer är att det på samma gång reducerar risken för oss att gå på minor. Genom att vikta vår portfölj med flera bolag, spridda över flera branscher reducerar vi även våra förluster om det skulle visa sig att vissa bolag går sämre än Polen 1939. Exempel på diversifiering är exponering mot.

 • Flera olika bolag (Hitta raketen och minska påverkan från minan)

 • Bolag i olika branscher (8 bolag inom telekom i portföljen om branschen går i toan är meh, tänk IT bubblan)

 • En rimlig mängd bolag (Vi måste ha kapacitet att hålla koll på vår portfölj)

Att tänka på är nu inte att göra misstaget att diversifiera för diversifierandets skull, de bolag du köper måste fortfarande falla inom ramen för din strategi. Annars riskerar du att aktivt försämra din portfölj och ta in fler minor. En rimlig mängd bolag för en småsparare varierar utifrån strategi, förmåga och den ambition du har. Jag själv anser att en cirka 8-12 bolag är en rimlig spridning samt sätter en rimlig nivå att klara av att följa med i om du samtidigt ska bolla livet utanför börsen. Men detta är upp till dig.


Avslutningsvis vill jag beröra vikten av att ha en strategi att hålla fast vid när det rör sig på marknaden. Det är betydligt enklare och tryggare att vet att man gör investeringar i linje med sin strategi när det svänger på börsen och kurser går och höger och vänster. Det är som en trygg hamn. En strategi blir också ett fokuserat kunskapsområde. Du ger till själv en chans att få bra koll på läget på en viss typ av bolag vilket kommer underlätta.


För att sammanfatta svamlet:

 • Du bör har en filosofie och målsättning med dina investeringar

 • Du väljer en strategi som är lämpad för att uppnå dessa mål som du kan hålla dig till

 • Oavsett strategi gäller generella principer kring risk och avkastning


/ Investeraren

0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.