• Pengadrevet

Välkommen Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Ni kanske minst mitt berömda inlägg om att svenska investmentbolag slår börsen över tid, annars hittar ni samma information här på sidan. Det är den stora anledningen till att faktiskt har gjort ett strategiskt undantag och plockat in den här fonden i min portfölj. Jag är ute efter diversifiering och riskspridning men vill samtidigt ha potential att slå index. Minsta möjliga ansträngning senare och här är vi. Jag har även tidigare skrivit om fonder där just den här fonden i närtid statistiskt sticker ut som passivt förvaltad till låg avgift, men samtidigt slår sitt jämförelseindex. Min tanke här är att låta fonden utgöra max tio procent av min totala portfölj över tid. Ett annat motiv bakom att jag tar in fonden är att jag på dagens marknad har svårt att hitta investeringar enligt min strategi då börsen är relativt högt värderad och jag vill sysselsätta mitt kapital.


Fonden investerar i svenska investmentbolag samt företag med investmentbolagskaraktär i Sverige och övriga norden. Målsättning är att slå Stockholmsbörsens index SIXPRX genom att förvaltaren gör ett aktivt urval av bolag som sedan passivt förvaltas till låg avgift om 0,20%. Jag tycker personligen att idén är genial då du får det bästa av två världar då Investmentbolagen själva aktivt jobbar med förvaltning av innehav. Nackdelen är givetvis att du inte får ta del av utdelningen från bolagen.


Innehav enligt Avanza 2019-10-31

Precis likt investmentbolagens karaktär så förväntar jag mig en högre grad av volatilitet i fonden över tid än till exempel en vanlig index fond. Förhoppningen är här att genom aktivt sparande ta del av en bättre genomsnittlig kurs över tid. Det enda som grämer mig är att jag förmodligen kliver in nära en topp där inflödet till marknaden redan är stort och vi kanske åker på en vändning snart. Men fakta säger att börsen går upp över tid så jag väljer att luta mig mot det och får köpa på mig mer över tid./ Investeraren
0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.