• Pengadrevet

Vågar du vara på börsen?

En fråga som dykt upp för mig i flera sociala sammanhang den sista tiden är huruvida du just nu ska våga investera på börsen eller inte. Detta är för många oinsatta inte alls en självklarhet då det är förknippat med en känsla av osäkerhet eller rent av ett obehag som läget ser ut. Inte alls konstigt enligt mig med tanke på att en investering på börsen per definition innebär en viss risk. Lägg dessutom på aspekten att du kanske saknar kunskap eller erfarenhet, och i princip den enda input du har kommer från mediedrevet som älskar att blåsa upp negativa trender. När risk också är okontrollerad då du inte känner att du har koll på vad eller varför du gör något är det rent av mänskligt att undvika denna typ av beteende.


Sen är det ju tråkigt att många samtidigt går med ångest över både sin pension och privatekonomi, och känner en press på sig att de bör investera eller ta tag i saken vilket inte gör det bättre. I min mening bör sparande och investeringar vara något roligt, eller i alla fall neutralt. Jämför det med träning, den bästa träningen är den som blir av, den som blir av tenderar att vara den som är rolig och inte ses som ett måste. Tänkte därför skriva av mig lite på temat idag riktat mot lite mer osäkra nybörjare.Så hur ligger det då till, ska du våga investera på börsen 2020? Jag skulle faktiskt vilja utöka frågeställningen till, ska du våga investera på börsen punkt. Om vi utgår från att du väljer att investera tillgångar du inte har behov av på kort sikt, låt säga minimum fem år, helst längre än så. Du gör inträde och utträde på samma marknad så spelar det i praktiken ingen roll om du håller dig till breda placeringsalternativ som t.ex. indexfonder. Vi har väldigt bra på fötter genom historik att börsen i snitt går upp över 8 procent per år över tid. Vi vet också att en av de mest avgörande faktorerna är sammanlagd tid du spenderar på marknaden. Lägg till att vi vet att det är relativt meningslöst för gemene man att försöka tajma marknaden, och att vi hur gärna vi än vill inte kan förutspå framtiden. Väg sen detta mot det faktum att i ett ränteläge där ditt sparkonto generar 0% avkastning och vi har en inflation strax under 2 % så går du effektivt back varje år du inte investerar dina pengar, till en avkastning som i alla fall justerar för inflation. Om vi summerar dessa aspekter så anser jag att det är irrationellt att inte våga vara på börsen, sen är det såklart inte att likställa med hur det känns då det är två olika saker. Lägg sen på att du ska veta hur och vad du ska investera i så blir det ju helt plötsligt inte lättare direkt.


OMXS30 som i folkmun kallas just för "börsen"


Ovan ser ni resultat från december 1990 - 2019, en utveckling på 1 148 procent. Om vi räknar ut årlig snittavkastning på det får vi 8,8 %. Notera dock upp och nedgångarna över tid. Det finns mycket mer historik som styrker dessa påståenden, detta är mest för att exemplifiera.


Anledningar att investera på börsen

 • Inflation

 • Årlig avkastning i snitt på över 8 % (över tid som kan variera) inkl. ränta på ränta

 • Du kan inte förutspå framtiden

 • Tid i marknaden spelar roll, inte att tajma marknaden

 • Håller du dig till indexalternativ kan du förvänta dig en avkastning i linje med just index

 • Månadssparar du så får du över tid en snittkurs som tar hänsyn till så väl uppgång som nedgång


Anledningar att inte investera på börsen

 • Det är pengar som är öronmärkta till något du behöver inom snar framtid, tänk minst 5-10 år

 • Du är inte i en position att investera på grund av osäkra förhållanden i ditt liv ekonomiskt


Vad ska du investera i då?


Lätt för mig att uttrycka mina åsikter kring varför du ska investera (och samtidigt legitimera mitt eget risktagande) när du inte känner att du vet hur eller i vad? Du vet ju förmodligen redan att du bör investera så jag har ju inte gjort saken lättare direkt. Ett tips är att ta del av mina artiklar jag öronmärkt för nybörjare här på Pengadrevet där jag går igenom och försöker svara på många av dessa frågor. Du hittar dessa artiklar under menyfliken strategi höst upp. Tyvärr så kommer du inte komma undan att du behöver läsa på lite för att just bota den där känslan av att du tar okontrollerad risk. Det går inte att leva på tips och råd från andra då det ofta är ett misstag som leder till besvikelse. Har du frågor om artiklarna eller något jag missar så går det alltid bra att slänga iväg ett meddelande till mig.


Däremot så behövs det inte mycket kunskaper för att kunna investera vettigt till relativt låg risk. Jag vill påstå att för 99 % av alla människor är det någon form av passiv förvaltning på autopilot som grund som gäller. Detta på grund av att det är för komplext, tidskrävande och framför allt för osäkert att förvalta sina egna pengar. Med passiv förvaltning syftar jag på breda indexfonder där de underliggande tillgångarna följer just de index fonden ska spegla. Jag tänker här ge ett tips som jag inte vill ska ses som en rekommendation utan snarare inspiration för hur du kan tänka. Vill du har fler tips och information om fonder kika under nybörjarartiklarna.


Här nedan gör jag en slagning på Avanza i deras fondlista efter Aktiefonder i Sverige och vill bara se typen indexfonder i mitt filter. Sorterar jag listan på 5 års utveckling får jag en överblick över hur de presterat. Som ni ser är det oerhört lika resultat just eftersom de representerar index.


Om vi väljer fonden högst upp i listan SEB Sverige Indexfond så hittar vi all information vi behöver redan på framsidan i kombination med vår sökning, det du i regel behöver kika på är:

 • Fondtyp (t.ex. Aktiefond som fokuserar på aktier)

 • Region (t.ex. Sverige)

 • Avgift (Hur mycket kostar fonden)

 • Underliggande index (Vilket index fonden följer)

Det enda vi behöver utläsa när vi klickat in oss på fonden då all övrig information finns i sökningen är att den har som målsättning att så nära som möjligt följa utvecklingen av SIX Return Index, detta innebär alla bolag på svenska börsen inklusive återinvesterad utdelning. Vill du veta vad ett index avspeglar går det alltid bra att googla det.


Om du nu köper den här fonden så har du precis köpt en fond vars syfte är att följa den svenska börsen över tid till en låg avgift och som presterat precis därefter. Om vi kollar vad indexet innebär och vad det avkastat hos Fondbolagens förening. Ser vi att Indexet har avkastat 70,97 % i jämförelse med SEB Sverige Indexfond som avkastat 68,90 % (exkl. avgifter och skatt).

Nu är jag van vi detta så det tog mig bara en minut eller två att vaska fram en av Sveriges bäst presterande Indexfonder för aktier över tid de senaste 5 åren. Det behöver i regel inte vara mycket svårare än så här. Men som sagt tyvärr kommer du inte undan att läsa på lite för att göra just detta, men å andra sidan kommer du ha nytta av det för resten av ditt liv. Om du inte orkar ta dig igenom mina artiklar så skickar jag med lite enkla lästips och bra sidor att ha i bakfickan för att komma igång. Men kom ihåg, historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning, och var beredd på att börsen varierar och går upp och ned.


Länktips:


https://www.fondbolagen.se/


https://www.morningstar.se/guide


https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin.html


Om jag lyckas inspirera bara en enstaka person att våga sig på börsen med detta inlägg är jag mer än nöjd./ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.