• Pengadrevet

VBG som investering

Bättre sent än aldrig som vi gärna säger när vi slarvar eller latar oss, har ju basunerat ut att jag skulle leverera en motivering till mitt köp av VBG förra veckan och nu är det måndag morgon, men livet ni vet. Hur som helst, här kommer den.
Som det länkade inlägget ovan berättar så cashade jag in Beijer Alma på en värdering strax under p/e 20 och en tillika vinst på strax över 20%. Inte för att varken bolaget eller caset i sig förändrats, det är ett mycket fint bolag som jag mer än gärna har i min portfölj. Däremot så hade värderingen stuckit iväg och jag ville realisera då jag försöker bygga ett större kapital. När jag säljer ett bolag gör jag det av oftast av en av dessa anledningar.


  • Bolagets aktiekurs har nått sitt uppskattade värderingsmål

  • Caset har förändrats genom att ny information ser dagens ljus

  • Jag inser att jag har haft fel och får ta smällen

  • Ett bättre alternativ identifieras

Här är det en kombination av första och sista punkten. Jag har nämligen länge sneglat på VBG även när Beijer Alma var lägre värderat, men har valt det senare då jag utifrån mina kriterier sett Beijer som en bättre investering. Nu när kursen stuckit under höstens börsrally och VBG legat kvar på en för mig attraktiv värdering valde jag att byta helt enkelt.


Då VBG är ett nytt bolag i portföljen och på bloggen är på sin plats med ett litet intro. Bolaget är en industriell industrikoncern (jag råkar gilla just industrikoncernen/konglomerat när jag köper cykliskt) med 1600 anställda i 18 länder. Deras verksamhet utgörs av fyra divisioner, VBG Truck Equipment, Edscha Trailer Systems, Mobile Climate Control och Ringfeder Power Transmission. Bolaget har en fin ägarstruktur med sin bas i tre stiftelser grundade av Herman Krefting, allt drog igång 1951 i Vänersborg, därav det kreativa namnet VBG. Likt många andra industrikonglomerat jag sneglar på så har bolaget en vision om att vara marknadsledande inom sina nischer med stark tillväxt och fokus på B2B. Verksamheten diversifieras med flertalet produktkategorier mot olika kundbaser vilket ger stabilitet.


Lönsamhetsmål


  • Tillväxt: >10% i genomsnittlig årlig omsättningstillväxt över en femårsperiod, varav 5 procent faktisk organisk tillväxt och 5 procent strukturell tillväxt

  • Lönsamhet: >12% i genomsnittlig rörelsemarginal rullande fem år

  • Utdelning: Utdelningspolicy om 30 procent av nettovinsten till aktieägarna i normalfalletLite roliga stats då i vanlig ordning (screeners är gjorda 2019-12-23 innan börsöppning hos Börsdata)


Ni får ursäkta mycket små siffror på stora bilder, här är en värderingsjämförelse utifrån mina tillväxtparametrar mellan Beijer Alma och VBG. Går inte in i detalj här men VBG är ungefär halva storleken av Beijer i börsvärde, uppvisar starkare tillväxt på kort sikt, och en betydligt attraktivare värdering baserat på p/e kontra just tillväxt. Vill du göra din egen jämförelse så hittar du det sparade filtret här https://borsdata.se/share/sf/fj15ioqimk1gxcq.Vinst/Aktie - tillväxt. Jämför gärna med Beijer Alma och Concentric. Övriga intressanta kvalitetsbolag i klassen är AQ Group och OEMVBG analys, översikt 10 år


Notera gärna omsättningstillväxten mellan 2016 - 2017 då bolaget förvärvade sin nuvarande största och mest lönsamma division, Mobile climate control.Översikt R12mån 3 årKassaflöde R12mån 3 årUppskattat värde baserat på en relativt konservativ värdering på tillväxt om 10 %


Min investering görs med motivering av att VBG är ett kvalitetsbolag med fin historik. De har totalt haft tre stycken VDs sen företaget grundades, majoritetsägda av stiftelser och en strategi och affärsmodell som tilltalar mig. Utöver detta så uppvisar de fin tillväxt över tid i relation till sin målsättning till en låg värdering i jämförelse med övriga bolag i segmentet. En aspekt jag är lite ambivalent till är att de 2016 förvärvade Mobile climate control och på så sätt kraftigt ökade sin omsättning. Divisionen är deras i särklass största och mest lönsamma, utan förvärvet hade jag förmodligen inte gjort investeringen i bolaget vilket får mig att tänka två gånger kring deras underliggande verksamhet i de övriga divisionerna. Med det sagt är det ett toppenförvärv och förhoppningsvis får vi se fler liknande förvärv från VBG framöver.


VBG värderas till strax över p/e 12 med en historiskt vinsttillväxt som kraftigt överstiger den värderingen. Även om bolaget skulle leverera i linje med sina tillväxtmål är värdering låg i mina ögon vilket gör att detta är ett attraktiv köp för en värdeinvesterare.


I vanlig ordning är inte detta en rekommendation till köp, utan en kortfattad redogörelse av några av mina reflektioner i relation till mina mål och strategier vid investeringar som jag gör. Läsare uppmuntras att göra sina egna analyser inför eventuella investeringar.


God Jul och gott nytt börsår på er/ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.