• Pengadrevet

Veckan som gått med Kindred, Concentric, Instalco & HiQ

Ännu en vecka på börsen har passerat, och vilken vecka det har varit. Det hela inleddes med att jag i måndags sålde av mitt innehav i Concentric, och utökade mitt innehav i Kindred på dippen som genererades av att en storpost på 9 500 000 aktier mäklades ut av Carnegie. Följer ni börsen slaviskt eller hänger med i finansnyhetsflödet så gick det inte att missa att hela betting sektorn svajade till av att Kindred senare under samma dag vinstvarnade inför Q4 och vi fick se ett ras på 20 % på tisdagen. Veckan fortsatte med att jag i onsdags sålde av hela min stek i HiQ som jag haft mitt öga på riktigt länge då kursen legat och pendlat strax under ett värde jag inte varit bekväm med inför rapportsäsongen. Som kronan på verkat klev jag in i Instalco i torsdags vilket för mig var lite kontroversiellt då jag inte allt för länge sen skrev en artikel om bolaget där jag konstaterade att historiken vart för kort för mig att investera.


Det är inte ofta det sker så här mycket förändringar i min portfölj på en vecka, vanligtvis brukar jag fånga upp dessa i månadsrapporten för portföljen men jag känner att här behövs det lite samlad reflektion kring vad jag gjort egentligen. Framför allt vad gäller mitt innehav i Kindred och hur jag resonerar framåt.


Portföljens utveckling 1 vecka


Dippen tisdagen den 14 jan är när Kindred rasade 20 %, jag har samtidigt haft en fin avkastning i övriga innehav så portföljen har under veckan har gått plus tack vare min diversifiering.
Kindred


Hittills mitt första och enda innehav jag går med förlust i, och då rejält (räknat i procent då min portfölj är relativt liten). Således också mitt mest intressanta innehav då det samtidigt är mitt största och jag gjort ett undantag och investerat på large cap i ett betydligt mer populärt bolag än mina övriga. Här finns det lärdomar att göra jag kommer såklart följa bolaget mycket nära och försöka förstå mig på om investeringen jag gjorde var vettig och på grunder jag överlag behöver ta ställning till för min strategi.


Så en kort kronologisk summering över vad som hänt i bolaget om ni inte haft örat mot rälsen.


  • 2019-10-25 - Rapport för Q3 som låg till grund för min investering. Jag med många andra tolkade informationen från bolaget att vi stod inför en vändning i trenden

  • 2019-11-20 - Jag investerar och skriver en artikel om det, min egen riktkurs beräknas till cirka 83 kronor

  • 2020-01-13 14.00 - Carnegie mäklar en stor post från Swedbank Robur fonder, stor avyttring av aktier, jag fyller på och är glad och stolt

  • 2020-01-13, 20.00 - Kindred vinstvarnar inför Q4, hänvisar till volatilitet i sportboken, sämre resultat än förväntat i Frankrike och Nederländerna och högre kostnader än väntat för deras USA satsning. Samtidigt har bruttoomsättningen för kvartalet ökat med 3% i redovisad valuta och antalet aktiva kunder ökade med 2%. Känns som en spark i skrevet

  • 2020-01-15 - Kindred får sänkta riktkurser med bedöms fortfarande köpvärd enligt samtliga analyshus, riktkurser i ett spann mellan 48 - 82 kronor. Nytt hopp tänds

  • Under veckan som går försöker jag hålla huvudet kallt och inte göra något förhastat. Jag vill inte försöka fånga den fallande kniven och handla på en ny botten då jag redan har så stor exponering mot bolaget. Jag vill inte heller sälja av förhastat då jag faktiskt inte vet vad som kommer att hända ännu. Ofta kommer det ut mycket vettig information dagarna efter en sån här händelse som får en att se saken ur flera perspektiv

  • Tar del av alla "Vad var det jag sa", "När ska folk lära sig att inte investera i betting", "Tror verkligen folk att Kindred ska återgå till sina forna marginaler" och "Fattar inte folk att man ska investera i hackar och spadar" inlägg på Twitter då alla helt plötsligt är Kindred experter och sticker ut hakan med vad de anser är rätt med facit i hand

  • Tar samtidigt del av alla analyser i media och på podcasts under veckan som anser att reaktionen från marknaden är överdriven och att nivån på kursraset inte är motiverad. Samtliga analyshus verkar vara rörande överens om detta och bibehåller köprek men med sänkta riktkurser


Min nuvarande investeringsresa i Kindred, köper mig hela vägen ner i avgrunden med ambitionen att vi ska se en vändning.


Vad tycker jag själv då? Jag håller definitivt med övriga kritiker som anser att bolaget bör ha varit tydligare i sin kommunikation kring kostnader för sin USA satsning samt hur deras syn på framtiden kommunicerats i Q3. Jag hade likt många andra inte förväntat mig en vinstvarning inför Q4 även om jag definitivt inte hade förväntat mig någon kursraket. Mitt case baseras på att bolaget har (hade) bottnat och vänder under 2020 då de kan dra fördelar av mindre regleringseffekter och sänkta kostnader för sina investeringar i USA. Lägg till enklare jämförelsekvartal och inkommande mästerskap som förväntas ge fina intäkter. Kindred är fortfarande ett fint bolag med en bra produkt som tjänar pengar, även om de tar mycket stryk just nu på grund av den perfekta storm som pågått under 2019 med regleringar, skatter och uteblivna mästerskap. Utöver det så har bettingsektorn varit utsatt i media vilket säkert påverkat mångas syn på bolagen och således värderingen.


Jag behåller mina aktier i Kindred och senaste veckans händelser förändrar inte mitt case, däremot så skakar förtroendet lite för bolaget och jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte tvivlar lite på min egen bedömning. Sen får man komma ihåg att detta är första gången som något sånt här händer mig så då väljer att sitta still i båten och hålla huvudet kallt. Det gäller att försöka inte påverkas allt för mycket av det brus som pågår på sociala medier och folks åsikter där man aldrig vet vad som ligger bakom. Samla de fakta som finns tills hands och gör en rationell bedömning. Nu väntar jag både nervöst och med spänning på rapporten och vad som kommuniceras där.


Concentric


En av mina cykliska ögonstenar som jag har ögonen på. Jag har nyligen själv räknat om en riktkurs i området 170 kr och när bolaget rusade så passade jag på att kliva ur. Konjunkturen i branschen är oklar och även om jag ser stor potential i bolaget över tid så föredrar jag här att kliva ur och ta ner risken i portföljen tack vare oron på marknaden. Alla mina cykliska innehav har gett mycket fin avkastning under Q4, Beijer Alma, Concentric och VBG som avkastat 21 % på 30 dagar för mig sen de tog Beijer Almas plats. Kunde aldrig tro att min största kassakor skulle vara mina mer defensiva innehav.

HiQ


IT konsultbolag som fokuserar på sina marginaler och saknar tillväxt. Ett bolag jag har tagit in för jag ville ha en ökad stabilitet och i portföljen och vikta ner risken. Så här i efterhand tycker jag att den motiveringen inte håller utifrån den strategi jag satt upp för portföljen. Jag har dessutom innehav i KnowIT och då jag konstant legat runt 8-10 innehav anser jag att två konsulter är för mycket. HiQ kännetecknas av fina marginaler, stark kassa och hög direktavkastning. Jag klev ur på en nivå jag kände var vad jag maximalt skulle få ut av bolaget på kort sikt, strax under 9 % avkastning inför vad jag tror blir en dipp tack vare antalet fakturerade timmar under arbetstagarjulen. Med det sagt, ett mycket fint bolag som helt enkelt inte passar min strategi. Jag lever och jag lär.Instalco


Resan har precis börjat, ska bli spännande att följa denna förvärvsmaskin och vad de kan leverera under 2020. Ni kan läsa mer om mina tankar kring bolaget under länkarna nedan.

Trevlig helg på er!
/ Pengadrevet


pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.