• Pengadrevet

Vem är investeraren?

Jag har av flera skäl valt att lansera denna blogg anonymt bakom ett alias, investeraren. Delvis för att jag ännu inte är bekväm med den exponering det innebär men framförallt då jag upplever att det i dagsläget saknar relevans för mig. Däremot kan ja dela med mig om lite sköna ledtrådar om vem jag är och varför jag valt att starta denna blogg.

Jag är en man i tidiga 30 års åldern som efter år av traditionellt svintråkigt sparande 2019 stod inför ett ekonomiskt vägskäl. Jag hade nyligen bytt karriär, skuldsatt mig upp över öronen genom lägenhetsköp i Stockholm och tömt sparkontot för att det är förbannat kul. Efter år av sparande och velande kring hur jag vill leva mitt liv såväl karriärmässigt men även privat så fick jag under senhösten 2018 upp ögonen för aktier och investeringar. Det här med att bli så ekonomiskt stark som möjligt här i livet lockar ju. Jag menar så jäkla kul är det ju inte att springa till jobbet 40+ timmar i veckan under vinterhalvåret i Sverige i 50 år? Jag hade för cirka 10 år sedan börjat pröva på att investera i värdepapper och alltid haft ett sparande i form av fonder från mina farföräldrar likt många andra. Däremot så var det aldrig något jag fastnade för, främst på grund av bristande kunskap och därmed intresse då jag ofta är allt eller inget när det kommer till det jag intresserar mig för. Men även på grund av att de pengar jag sparade var öronmärkta till att eldas upp genom ett framtida bostadsköp. Detta drog ut på tiden och tog lite längre tid än vad som var planerat från början då livet ibland har lite andra planer än en själv, men nu stod jag där redo att börja mitt nya ekonomiska liv.

Som så många gånger förr när jag av en slump upptäcker ett ämne eller intresse som jag faller för så går jag all in, då menar jag ALL IN. Så där mycket all in att jag ibland blir retad för det av mina nära och kära och jag själv börjar undra exakt vilka bokstavskombinationer som gömmer sig bakom pannbenet. Det gäller ju att ha balans här i livet har dom sagt, göra lagom och allt det där för att må bra, svenskt liksom. Men hur fan gör man det när man springer in i något som helt plötsligt tar upp all ens mentala tillvaro och man inte kan få nog av det?! När något liksom kryper i en och man bara måste få veta mer och hitta en kanal att få utlopp för allt det som händer i en. Ofta när jag ballar ur på ett ämne så innebär det snabbt inköp av ett tiotal svindyra böcker, timmar av googlande och sökande av kunskapskällor. Det ska hittas sköna poddar så att jag kan maxa tillvaron och ta in information på pendlingen och promenaden. Nyhetssidor och flöden med det senaste, andra bloggar med vanliga dödligas syn på samma intresse. Ältande och reflekterande och en hel del stress därtill. Med detta enorma intresse och intag av information föds också ett behov av att få utlopp för den. Dels såklart genom att utöva själva intresset, duh, men även att föra mitt perspektiv på det vidare, att få kommunicera min tolkning. Detta då det medför reflektion och ger en annan dimension på den kunskap jag tar in, att tvingas formulera den pedagogiskt för sin omgivning. Att försöka applicera de där eventuella bokstäverna som lurar bakom pannan på andra människor har jag märkt inte alltid är ett vinnande koncept. Det är både svårt och kan leda till frustration men framförallt inte så konstruktivt om inte mottagaren delare ens brinnande intresse. Det gäller alltså att hitta en arena där mottagaren själv kan välja att söka informationen och där jag kan uttrycka mig utan förhållning. Så va fan hittar man på då tänker ni?

Blogga såklart tänker ni. Eller ni kanske tänkte något skönt i stil med podcasts, twitter, insta och alla andra mera sköna medier. Tyvärr passar dessa inte mig så bra, jag är för skygg, fyrkantig och för långrandig i mina resonemang. Dessutom tycker jag själv bättre om att söka fakta i textform för att snabbt kunna få översikt över det jag vill ta in och i vilken ordning. Samt för att snabbt kunna återvända till den. Sen tycker jag att det lite coolt att ha en webbsida också, men det är en annan sak. Så blogga alltså, detta är med andra ord ett försök till att kanalisera det intresse populärt kallat investeringar och den information som jag inhämtar på området. Jag får en chans att samla den information jag samlar på mig på mitt sätt i en sorts dagbok och inventarier. Ordning och reda i pärmarna vilket är väldigt skönt för en sån som jag, sen vart det leder det får vi se. Det är även ett försök till att samla information som jag själv har sökt efter och haft svårt att hitta samlat på ett tillfredsställande sätt när jag blev biten av finans myggan. Jag bjuder i alla fall in till att följa med mig på den resa jag nyss påbörjat i ämnet, ta del av min syn på det hela och så kanske vi blir rika på vägen, vem vet. Eller så slutar det med att jag om 3-5 år inser att jag är kassare än en indexfond och får omvärdera mitt finansiella ego.

/ Investeraren

0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.