• Pengadrevet

Vinden har vänt i portföljen?

Det har varit en tuff start på året för lag Pengadrevet med vinstvarningar för Kindred och Nilörngruppen. Enlabs som slaktades på rapport på grund av anledningar bara börsgudarna vet och allmän kräftgång i flera bolag. I onsdags verkar det som att vinden kanske har vänt och vi får se utvecklingen börja ta igen det försprång index har tagit.


Stor anledning till vändningen är att Kindred tagit fart i veckan efter ett par positiva nyheter och en bokslutskommuniké som förutom sänkning av utdelning var över förväntan. Ordföranden Anders Ström klev in och köpte aktier för 21 miljoner till 55,34 kr vilket marknaden verkar tagit till sig som såväl positivt men även som riktmärke för aktiens pris. Utöver det har mina två senaste innehav Nordic Waterproofing och Instalco gått bra. NWG som plockades in måndag morgon till 101 kr har avkastat 9 procent på 5 dagar och stängde på 110,40 kr igår fredag.


Jämför utvecklingen på en vecka mot för året hittillsJämförelsen mot Index har således varit tuff då börsen fortsatt höstens trend och gått som tåget. Senaste veckan har vi däremot fått medvind, förhoppningsvis håller det i sig

Här ser ni jämförelse över historisk utveckling för mina aktieinnehav i jämförelse mellan tidsperioder
Avkastning för mina innehav sen faktiskt köp i portföljen
Måste säga att det kändes skönt att få en vecka med positiv trend som dessutom tar igen lite av det tapp jag har haft under året. Inget konstigt egentligen då jag fokuserar på värdeinvesteringar på lång sikt vilket ofta medför att jag först får se en nedgång i aktien innan det vänder. Det är bara ett par rapporter kvar nu från Bahnhof och Instalco där i alla fall Bahnhof är lite av en nagelbitare om de ska lyckas vända upp tillväxten. Det har dessutom varit riktigt mycket action i portföljen då vi fått se flera innehav komma och gå under de första två månaderna på året.


Den återkommande läsaren kanske även noterar att IT konsulten KnowIT fått yxan i veckan efter en medioker rapport. Såldes av på 190 kr med en knapp vinst på cirka 4 %. Inte nödvändigtvis för att jag inte tror på bolaget utan att jag helt enkelt insett att konsultbolag inte hör hemma i min strategi. Jag lever, investerar och jag lär. Jag vill styra mina investeringar mot affärsmodeller som i regel är skalbara, där intäkter genereras genom att du säljer mer av en befintlig produkt. Konsultbolag är beroende av konsulter som fakturerar timmar, för att fakturera mer timmar behöver du således fler konsulter och fler timmar in. Det är också oerhört svårt att värdera produkten i sig då det är själva konsulterna som är produkten och värdet i bolaget.


Listan över typer bolag som i regel inte är för mig och min strategi:


  • Bank

  • Fastigheter

  • Konsulter

  • Råvaror

  • Icke skalbara produkter

  • De säljer något jag inte begriper mig på


Det finns ett bolag jag är förväntansfull över som strax rapporterar, AQ group. Om de lyckas vända den negativa organiska tillväxten samtidigt som multiplarna kliver ned något är det definitivt ett bolag som kan ta en plats i portföljen. Jag har haft ett öga på dom nu i flera månader sen trenden över R12 månader vände i höstas. Detta kan ske genom att vinsten kliver in bra och således sjunker bl.a p/e talet i en bra kontext.


Trevlig helg på er!


/ Pengadrevet

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.