• Pengadrevet

Why are we so clueless about the stock market?

Idag bjuds det på en bokrecension då jag nyligen läst klart "Why are we so clueluess about the stock market?" av Mariusz Skonieczny, grundare av https://classicvalueinvestors.com/.


Jag skulle vilja säga att boken hamnar någonstans mitt emellan enkel och medel i svårighetsgrad. Mariusz ambition är att få läsaren införstådd i grunderna för aktieinvesteringar och innehåller mycket bra enkel information om vad som är skillnaden mellan aktier och bolag. Vad är ett bra bolag och hur du på ett enkelt sätt kan resonera när du ska värdera aktier. Boken är rätt kort på strax över 150 sidor och enkelt formulerad. Dock så tycker jag att den tar upp lite för komplexa ämnen ibland för att en total nybörjare ska kunna greppa allt till fullo. Jag önskar dock att jag själv hade läst just den här boken betydligt tidigare än vad jag gjort då den faktiskt har hjälpt mig att förstå vissa enkla aspekter av investeringar på ett nytt sätt. Jag tycker den är så pass bra att jag vill påstå att du som funderar på att börja fördjupa dig bör läsa boken efter att du läst en grundbok på ämnet aktier.


Boken tar avstamp i värdeinvesteringar som strategi, det är ett genomgående tema för boken där det görs tydliga skillnader mellan värde och pris, bolag och aktie. Grundprincipen som författaren utgår ifrån är likt andra värdeinvesterare är att lyckas förstå sig på och estimera ett bolags underliggande värde. Att kunna identifiera parametrar som avgör huruvida ett bolag rent ekonomiskt är en bra affär. När du har greppat detta handlar det sedan om att hitta bolag där priset ligger rejält under dessa uppskattade värde och helt enkelt köpa billigt. En av teknikerna boken går igenom är diskonterade kassaflöden som jag tycker att den på ett enkelt och föredömligt sätt förklarar. Jag kan faktiskt tacka den här boken för att den i dagsläget bidragit till med enorm marginal det mest lästa inlägget på bloggen, Köp aktier till rabatt med diskonterade kassaflöden.


Jag vill avrunda med att jag tycker att boken är så pass bra på att förklara vissa enkla koncept som betydligt mer utförliga böcker har svårt med i min mening. Visst jag kanske lurar mig själv då jag faktiskt har läst andra böcker på temat innan, och jag kan inte säga något om hur jag skulle uppfattat samma texter som ren nybörjare. Men bara avsnittet om diskonterade kassaflöden bidrar till att den åker upp på min topplista här på Pengadrevet. Den fick mig dessutom att slänga iväg en order på två andra böcker som Mariusz skrivit som jag lär återkomma till./ Pengadrevet

0 visningar

pengadrevet@gmail.com

Stockholms län, Sverige
 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com

Ansvarsfriskrivning

Besökare av pengadrevet upplyses om att aktieinvesteringar alltid innebär ett risktagande. Det som skrivs på sidan ska aldrig betraktas som rekommendationer, gör alltid en egen analys inför potentiella investeringar.